Viiltelystä pakkohoitoon

Viiltelystä pakkohoitoon

Käyttäjä iinuska aloittanut aikaan 13.03.2014 klo 08:31 kohteessa Nuorten foorumi
Käyttäjä iinuska kirjoittanut 13.03.2014 klo 08:31

Onko mahdollista joutua Viiltelystä pakkohoitoon? 😑❓

Käyttäjä trinks kirjoittanut 13.03.2014 klo 16:32

Mä osittain sen vuoksi jouduin ku kaikki arvet tulehtui. Mut oli siinä paljon muitaki syitä.

Käyttäjä Salaatti kirjoittanut 14.03.2014 klo 00:35

Mää luulen että se riippuu monesta asiasta. Haavojen syvyydestä ja vaarallisuudesta, onko alaikäinen vai täysi-ikäinen, onko missä kunnossa muuten (esim onko syvä masennus). En yhtään ole varma että onko näin, nämä on vain mun luuloja.

Käyttäjä Pauliina_R (Työntekijä) (A-klinikkasäätiö) kirjoittanut 31.03.2014 klo 13:05

Moi Iinuska!

Kysyit tärkeän asiaa ja ajattelin että aikuisen ammattiauttajan ajatuksiakin aiheesta voisi olla hyvä kuulla. Viiltely itsessään ei useimmiten riitä syyksi pakkohoitoon, kuten Salaattikin vähän pohti. Taustalla täytyisi olla itsetuhoisuutta tai viiltelyn jotenkin erityisen huolestuttavaa. Osastolle on useasti ennemmin vaikea päästä. Kysele lisää, jos haluat. Olen täällä Nuorten foorumilla kevään ajan Rikkinäisten toimintaan liittyen.

Tässä alla on pohdintaa ja tietoiskua liittyen viiltelyyn sekä itsetuhoisuuteen. Viiltely itsessään siis ei automaattisesti merkitse että olisi itsemurha mielessä, mutta on kyllä huolestuttava tapa, jota ihmiset käyttävät esim. pahaa oloa helpottaakseen. Siihen tulisi aina pyytää aikuisten apua, ja yrittää löytää terveellisempiä tapoja käsitellä pahaa oloa. Samoin tätä kautta on mahdollista saada apua niihin itselle vaikeisiin asioihin, mitä ehkä viiltelyn takana on.

Tsemppiä Iinuska, toivottavasti saat apua jos sitä tarvitset!
Terveisin
Pauliina_R Rikkinäisistä

------

Itsetuhoisuudella tarkoitetaan käytöstä, johon sisältyy itsensä vahingoittaminen tai henkeä uhkaavan riskin ottaminen. Ihminen saattaa ottaa riskejä, kuten viillellä itseään tai olla huolehtimatta terveydestään, muttei silti halua kuolla tai vahingoittaa itseään vakavasti, vaan päästä eroon inhottavasta epätoivon tunteesta. Muita esimerkkejä on vaikkapa holtiton päihteidenkäyttö, seksuaalinen käyttäytyminen ja liikenteessä oleminen. Myös syömishäiröiden voidaan ajatella olevan itsetuhoisia.
On olemassa myös aivan suoraan itsetuhoista käytöstä, johon kuuluvat itsemurha-ajatukset, itsemurhasta puhuminen, itsemurhayritykset tai itsemurha.

Nuoruuteen kuuluu elämän ja kuoleman pohtiminen. Joskus, hormonitoiminnasta ja monista mullistuksista johtuen, voi tuntua, että elämällä ei ole mitään tarkoitusta. Tulee toivoton ja synkkä olo. Jos ajatukset pyörivät todella paljon mielessä eikä niiltä saa rauhaa, voidaan puhua mielenterveyshäiriön oireesta.

Nuoret eivät siis välttämättä ajattele ryhtyessään viiltelemään, että haluavat kuolla. Jotkut haluavat kokeilla sietokykynsä ja kipunsa rajoja ja kokevat aluksi mielihyvän tunteita itsensä vahingoittamisesta. Jonkin ajan päästää he huomaavat, etteivät osaakaan enää lopettaa.

Apua kannattaa hakea heti jos huomaa, että satuttamisajatukset mietityttävät. Voit lukea viiltelystä lisää täältä: [www.e-mielenterveys.fi]

Suurin osa nuorten itsemurhayrityksistä tehdään hetken mielijohteesta ja päihtyneenä. Lieväkin itsemurhayritys tai sillä uhkaileminen on aina hätähuuto, joka tulee ottaa vakavasti. Siihen ei koskaan pidä suhtautua välinpitämättömästi tai kieltäen.
Jos nuori kertoo itsetuhoisista ajatuksistaan kaverille, ja kaveri huolestuu nuoren kertomista ajatuksista, on kaverin aina kerrottava huolestaan aikuiselle. Nuorten tehtävä ei ole kantaa vastuuta ikätoverin näin vakavasta tilanteesta. Vaikka aikuiselle kertominen voi tuntua kaverin luottamuksen pettämiseltä, on huolesta aina kerrottava aikuiselle, oli tilanne mikä tahansa.

Muista, että olet arvokas ja ainutlaatuinen. Elämäsi on vasta alussa ja voit tehdä vielä vaikka mitä! Juuri sinun elämälläsi on merkitystä.

Joskus elämä tuntuu liian raskaalta. Joskus toivottomuus voi mennä liian pitkälle ja elämänhalu hukkua liiankin pahasti. Muista silloin nämä asiat:

1. Aina on syytä elää ja apua on mahdollista saada.
2. Puhu huolistasi, ei kannata jäädä yksin.
3. Viiltely on vakava asia, johon on aina haettava apua aikuisilta.
4. Jos sinulle tulee tarve satuttaa itseä, ota asia ensin heti puheeksi aikuisen kanssa. Hätätilanteessa soita hätäkeskukseen 112.
5. Olet tärkeä ja hyvä omana itsenäsi. Sinä selviydyt kyllä!