Unihäiriön kanssa eläminen

Unihäiriön kanssa eläminen

Käyttäjä nyhvero aloittanut aikaan 15.11.2018 klo 05:45 kohteessa Nuorten foorumi
Käyttäjä nyhvero kirjoittanut 15.11.2018 klo 05:45

Hei. Olen kärsinyt unihäiriöstä nyt 6 vuotta. Mitkä teillä auttaa unen saantiin? Minulle määrättiin 100mg ketipinoria mutta hieman kyseenalaistan lääkevalmistetta, kun sen lääkkeen mukana on niin huonoja sivuvaikutuksia tullut.
Onneksi lääkitys menee vaihtoon pian, mitkä ovat teidän kokemuksenne unilääkityksistä?

Ketipinor omalla kohdalla pahensi suuresti masennusta, nosti painoa ja sai todella ärsyyntyneeksi hukuttaen kaikki muut tunteet, kuten ilon.

Käyttäjä Tyttönen vaan kirjoittanut 15.11.2018 klo 14:57

Mullaa tuo ketipinor auttaa nukkumaan isommalla annoksella ja olo ei oo sen kummempi aamulla herättyä. Mulla menee päivässä yhteensä 100 mg.

Käyttäjä Uusi Aamu kirjoittanut 16.11.2018 klo 10:23

Hei!

En tarkoita loukata ketään kirjoituksellani. Toivoisin sen vain herättävän pohtimaan.

Hienoa jos olet löytänyt lääkkeistä apua univaikeuksiin. Itseäni kuitenkin pelottaa juuri se kuinka se vaikuttaa muuten ihmiseen. kuten totesit:

"Ketipinor omalla kohdalla pahensi suuresti masennusta, nosti painoa ja sai todella ärsyyntyneeksi hukuttaen kaikki muut tunteet, kuten ilon."

läheiseni on pahasti masentunut ja hän joutuu syömään lääkkeitä. Uskon hänen pärjäävän ilmankin, koska me läheiset auttaisimme häntä satavarmasti. Asia ei kuitenkaan ole meidän muiden päätettävissämme koska läheiseni on jo aikuinen ihminen. Paha masennus ja lääkkeet kuitenkin tuntuvat hukuttavan ihmisen tunteet kuten mainitsit ja tuntuu että ihminen osittain katoaa, kuten tuntuu että läheiselleni tapahtuu.

Pointtini on että pohtikaa ensin elämän muita alueita esim, päivärutiineja, töitä, perhesuhteita, sosiaalisia suhteita harrastuksia jne. Olisiko näissä asioissa mitään mitä voisi muuttaa ja mikä sitten auttaisi. Ottakaa lääkkeet vihoviimeisenä ratkaisuna. Olette kuulleet varman tämän saman mantran useasti, mutta en toivoisi kenenkään kadottavan itseään lääkkeiden vaikutuksesta. Läheiseni tulee todennäköisesti syömään lääkkeitä koko ikänsä, mitä en toivoisi.

Toivon ja uskon että tilanteesi paranee! Jos lääkitys auttaa uneen, hienoa. Jos lääkitys muuttaa sinua ihmisenä, harkitse pariin kertaan.

Toivon sinulle kaikkea hyvää!

Terveisin ihminen jolla on huoli ja joka menettää yöunensa sairaan läheisensä takia..

Käyttäjä patricia maria kirjoittanut 18.11.2018 klo 00:17

Moi. En ole ennen kirjoittanut tänne mitään. Tää on mulle vähän uus juttu..
Mullakin on tosi paljon uniongelmia. Ja itsekin olen kokeillut ketipinoria. Siitä ei ollut mitään hyötyä, pelkkää haittaa. Se teki mut levottomaksi ja aamuisin oli tupla väsymys normaaliin verrattuna.
En hirveesti tiedä mitään keinoja nukahtamiseen tai siihen ettei heräilisi yöllä.. Mutta ainakin musiikin kuuntelu rentouttaa ja välillä auttaa.

Käyttäjä Henna_Saapas (Työntekijä) (Palveluoperaatio Saapas (Lasten ja nuorten keskus ry )) kirjoittanut 21.11.2018 klo 18:58

Hei, unen häiriöt ovat valitettavasti kovin yleisiä ja sitä on todettu varsin nuorillakin henkilöillä. Lääkärin kirjoittamiin resepteihin en ota kantaa, mutta muutamia yleisesti uneen vaikuttavista asioista on hyvä muistuttaa. Monella on unirytmi täysin sekaisin, jos päivisin ei ole selkeää rytmiä, joka velvottaisi menemään kohtuuajoissa nukkumaan ja heräämään aamulla. Mieti onko kohdallasi mahdollista aikaistaa nukkumaanmenoa ja seurata kehon luontaista lepoaikaa. Iltaa kohden kannattaa rauhoittaa ruutuaikaa, kovaa liikuntaa, tiukkasävyisiä keskusteluja kaikkea sellaista joka voi jäädä ns. päähän pyörimään. Pimennetty, tuuletettu huone ja puhtaat lakanat lisäävät merkittävästi unihygieniaa. Voit tarkistaa myös huoneen sopivan lämpötilan, jonka ei tarvitse olla yli 20 astetta.
Melatoniini on ihmisen luontainen, aivojen käpyrauhasesta erittyvä hormoni, joka edistää unta ja parantaa unen laatua. Sitä saa apteekeista ilman reseptiä 1,9 mg asti, jonka jälkeen pitää olla lääkärin resepti. Käyttöaika on n. 2 tuntia ennen nukahtamista.

Aikaisemmissa kommenteissa olikin vinkkeinä muun elämän kokonaisvaltainen huomioiminen. Jos ihmisellä on paljon huolia, murheita, stressiä, masennusta, ne vaikuttavat kaikki unen laatuun ja sen ravitsevuuteen. Ihmisen saadessa jatkuvasti liian vähän laadukasta lepoa, on hän vaarassa sairastua muutoin lisää mm. aineenvaihdunnallisesti.

JOs et saa unta, sytytä valot, kävele, kuuntele musiikkia hiljaa ja lue vaikka hetki. Sängyssä pyöriminen ja panikoiminen ei varsinaisesti lisää unen tuloa. Tsemppiä kaikille!
Nettisaapas Helsinki, Henna