Moi!
Itse olen törmännyt auttajana vastaavanlaisiin tilanteisiin. Nuori tulee auttajalle, mutta hän haluaa antaa auttajalle kuvan, että kaikki on ok. Usein aikuiset esim. opettajat ovat huomanneet, että kyseinen nuori voi huonosti ja ohjanneet nuorta keskusteluihin, mutta kun "esitys" jatkuu, niin auttaminen on todella vaikeaa. Edes auttajat eivät voi tietää mikä mieltä painaa, jos siitä ei osaa tai uskalla kertoa.
Joillekin apua on tuonut kirjoittaminen ja valmiin kirjeen kanssa on sitten käyty esim. terveydenhoitajan luona aloittamassa keskustelua.
Usein törmään siihen, että nuoret pelkäävät vanhempien tai sisarusten romahtamista, jos heidän ongelmansa tulisi ilmi. Eli pelätään sitä, ettei vanhemmat kestä nuoren pahaa oloa. Usein kuitenkin vanhemmat tietävät nuorensa pahasta olosta, mutta kun he eivät osaa auttaa, niin se alkaa ahdistamaan lisää.
Olen samaa mieltä siinä, että "hyvinmenemisen" esittämisessä voi tulla taitavaksi, mutta mitä hyötyä siitä on kenellekään?
Kun haluaa peitellä pahaa oloaan, niin ympärillä olevat ihmiset vaistoavat, ettei kaikki ole kuitenkaan oikeasti hyvin. Kun esittää vahvaa ja selviytyvää, niin usein läheiset (kaverit) tulevat purkamaan omaa pahaa oloaan, jota ei kuitenkaan jaksa kuunnella. Tämä tuo ongelmia ystävyyssuhteisiin.
Entä milloin "esitys" päättyy? Jos toimii pitkään tunteitaan vastaan, eikä pysty purkamaan huonoja fiiliksiä ja pahaa oloaan, niin mieli ei jaksa sitä loputtomiin. Masennus voi päästä tosi pahaksi ja ilman sairaalahoitoa siitä ei selviä.
Miten sitten läheiset ihmissuhteet esim. seurustelu? Pahaolo ja aitojen(negatiivisten) tunteiden patoaminen johtaa siihen, että "tunnepommi" räjähtää jonain päivänä ja sitten poika/tyttöystävä on ihmeissään; "mitä hittoa tapahtui, kun toinen kilahti pienestä asiasta täysin."
Jos osaa purkaa pikkuhiljaa tunteitaan ja pahaa oloaan, niin asiatkaan eivät pääse isoiksi ja niin pahoiksi. Eli uskaltautukaa puhumaan ongelmistanne ja opetelkaa puhumaan niistä. Usein ammattiauttaja on hyväksi avuksi, koska henkilökohtaiset asiat voi kaverilta lipsahtaa muiden tietoon.
Jos jokin "perhesalaisuus" ( väkivalta, alkoholi/mielenterveysongelma) painaa mieltä, niin varsinkin sen purkamisesta ammattilaisen kanssa on yleensä apua koko perheelle. Mutta varsinainen hyöty ja asioiden korjaantuminen voi viedä aikaa jopa vuosia, mutta jos mitään ei koskaan tehdä, niin ongelmat tuppatuvat periytymään sukupolvelta toiselle. Kuka uskaltaa olla se vahva, puhua ja katkaista tämän ketjun.
TOmppa