Itselläni masennus eteni pikkuhiljaa. En aluksi kiinnittänyt oireiluun oikein huomiotakaan. Kaiken olisi luullut olevan paremmin kuin hyvin: minulla oli kavereita joita tapasin kohtalaisen usein, olin juuri aloittanut seurustelun, minulla on hyvät vanhemmat jne jne. Tosin, koulumenestys nyt oli mitä oli.
Olin usein itkuinen. Todella mitättömätkin asiat itkettivät. Tätä itkuisuutta kesti ainakin vuoden, puolitoista kunnes jo poikaystävä alkoi hermostua kun ei ymmärtänyt mikä ihme minua vaivaa eikä hän osannut auttaa. Olin alkanut kärsiä myös tiheästä virtsaamistarpeesta (kokoajan pakko päästä vessaan!). Syömisenkin kanssa oli ongelmia. Ruoka kontrolloi päivärytmiäni aamusta iltaan. Ruoka määräsi mitä puen päälle, milloin olen tarpeeksi hoikka tai liian pöhöttynyt mennäkseni ulos jne... En myöskään voinut syödä yleisillä paikoilla. kädet ja pää alkoivat täristä...= ns. kahvikuppineuroosi. Tämän vuoksi en syönyt koulussa lainkaan. Kotonakin söin välillä salaa.
Koulu alkoi sujua. Mutta kuvioihin tuli paljon muute stressaavaa: kotoa pois muutto, lemmikistä luopuminen, jne.
Sitten eräänä iltana kotonani kovan itkukohtauksen seurauksena alkoivat itsetuhoajatukset pyöriä mielessä. Pelästyin kai omia ajatuksiani niin, että tilanne laukesi paniikkikohtaukseen. Puolisen tuntia se kesti. Luulin aluksi että 'nyt olen ihan varmasti tulossa hulluksi'. Olohuone näytti etäiseltä mutta tutulta. Ajatukset laukkasivat. Käskin poikaystäväävni kyselemään minulta nimeäni, asuinpaikkaani....Sitten soitin perheenjäsenelleni joka on töissä mielenterveys alalla. Hän sanoi, että se oli vain paniikkikohtaus. Luultavasti minun kohdallani sen voisi tulkita 'sulakkeiden palamiseksi': keho toimi stressivyöryä vastaan.
Itkuisuus vaihtui ahdistukseksi. Kuljin levottomana ympäri kämppää. Pelkäsin suunnattomasti uutta mahdollista paniikkikohtausta Se ei siis todellakaan ollut miellyttävä kokemus. Ehkä pelottavinta mitä minulle on ikinä sattunut.
Menin lääkäriin. Lekuri tarjosi minulle lääkekuuria (Zoloft) = masennuslääke. Hän kirjoitti myös reseptin tuollaisten ahdistus/paniikkikohtausten varalle (bentsodiatsepiini = riippuvuus vaara pitkään/väärin käytettynä). Kävin labrassa testauttamassa vielä kilpirauhashormoniarvot, ne olivat ok. En uskonut tarvitsevani lääkitystä. Lääkärissä käynti helpotti oloani - HETKELLISESTI.
Sitten alkoi se rumba kun juoksin eri oireilun vuoksi terveydenhoitajalla ja koululääkärillä. Heidän mielestään olin vain stressaantunut ja siitä johtui tiheä virtsaamistarve. Verenpaine oli ihanteellinen. Kävin labratesteissäkin: Veriarvot ok.
Oireet sitten pahenivat.... Kuukaudenpäivät aas itkeä tihrustin, olin todella ahdistunut. Aika-ajoin sydän hyppi hullunlailla. Pelkäsin paniikkikohtausta. Lopulta se pelko sai minut pois tolaltani. Soitin taas koko pääkaupunkiseudun kriisipuhelimet ja perheenjäseneneni läpi. Tälläkertaa he olivat sitä mieltä, että minulla oli selkeästi ahdistuneisuutta. Eikun takaisin lääkärille. Tälläkertaa lääkäri totesi, että masennusta...ja siitä johtuvaa ahdistuneisuutta. Sain moitteita myös siitä, etten ollut syönyt hänen aiemmin tarjoamaansa lääkitystä. No, sain Efexor-kuurin masennukseen ja ahdistuneisuuteen. Olen nyt kuukauden syönyt kuuria ja sivuoireet* ovat pikkuhiljaa häipyneet. Enää ei ahdista, vessassa juokseminen on vähentynyt puolella ja se jatkuva itkuisuus on tasaantunut.
*) sivuoireet kestävät noin viikon, jolloin on huonovointisuutta, huimausta, vapinaa jne. 4 viikon päästä kuurin aloituksesta oireet ovat suurinpiirtein kokonaan poiss ja lääke alkaa vaikuttaa. Huom! masennuslääke alkaa vaikuttaa siis VASTA usean viikon päästä! Se ei toimi kuten burana.... Usein masennuslääkityksen saaneet lopettavat kuurin heti alkuunsa, koska luulevat ettei lääkitys auta... Usein sivuoireet ovat kuitenkin merkki juuri siitä, että elimistö reagoi lääkkeeseen. Masennuslääkkeitä on toki monenlaisia. Niistä kertoo lääkäri lisää.
Kahvinjuonnoista ja muista piristävistä aineista jouduin KOKONAAN luopumaan, sillä ne aiheuttavat turhaa hermostuneisuutta ja ahdistusta. Kofeiinitonta kuitenkin juon ja teetä kohtuudella 🙂 Suklaa on sallittua - se aktivoi aivojen aineenvaihduntaa ja näin ollen helpottaa oloa. Syön vitamiinia täydentääkseni ruokavaliotani. Liikun 3 kertaa viikossa - liikunta piristää! Masennukseen taipuvaisen ei myöskään passaa juoda tuhottomasti alkoholia...itse juon korkeintaan kerran kuukaudessa - kohtuudella.
KUITENKIN! Jotkin tutkimukset sanovat, että ihminen voidaan luokitella masentuneeksi kun alavireisyyttä on kestänyt tauotta 2 viikkoa, ILMAN MITÄÄN SELVÄÄ SYYTÄ (kuten läheisen kuolema, riidat tms). Tämä on kuitenkin mielestäni aika hepponen peruste. Ihmisen normaaliin elämään kuuluu ilot ja surut. Siinä vaiheessa kun ne todella alkavat haitata elämistä on syytä kääntyä lääkärin puoleen ja kertoa yksityiskohtaisesti oireilusta (myös fyysiset oireet). Voit aluksi kokeilla jospa psykologista olisi apua??? Koulupsykologilla tai nuorten kriisipisteessä käyminen on ilmaista!
....Muista, että lääkkeet eivät yksistään paranna ihmistä. Masennuksen hoitoon tarvitaan aina monipuolista hoitoa. Minäkin käyn noin kerran viikossa psykologia tapaamassa ja juttelen näistä asioista myös läheisteni kanssa. Se helpottaa. Lääke vain kohentaa mielialaa ja poistaa fyysiset oireet.
Tarkkaile itseäsi (älä kuitenkaan tahallisesti ime oireita itseesi, hehe). Korosta positiivisia puoliasi ja koita nauttia elämisestä. Lääkekuuri ei ole ratkaisu normaaliin pikkumasennukseen! Masennuslääke ei ole mikään vitamiinitabletti, mitä ihan huvikseen popsitaan. Harkitse siis tarkkaan tilannettasi. Keskustele ensin jonkun asiantuntijan kanssa (terveyskeskuslääkärit ovat usein liian kiireisiä...joten puhu mieluiten vaikka terveydenhoitajan kanssa). ole avoin ja rehellinen niin itsellesi kuin auttavalle henkilöllekin, silloin keskustelusta on hyötyä.🙂🌻