Minuakin on vuosia vaivannut juuri tuo "vastuu". Jotkut elämässä puuhakkaammat ihmiset ovat omasta näkökulmastani katsoen hieman aggressiivisen oloisestikin tuoneet esiin ihmisen "vastuuta". Eräs läheinen ihminen pohti mahdollista haluaan osallistua politiikkaan, koska haluaisi täyttää "vastuunsa". Saman henkilön mielestä flunssaan sairastuminenkin on asennekysymys. Ketä kohtaa on vastuu? Itseä? Muita? Universumia?
En minäkään tiedä, mistä on kyse. Haluan pohtia asiaa.
Olet oikeassa, ettei meiltä ole kysytty, haluammeko syntyä tähän maailmaan ja yhteisöön. Se on päätetty puolestamme (jos vanhempien lisääntyminen on onnistunut). Yhteisö odottaa, että meistä tulee "vastuullisia" kansalaisia => noudatamme lakeja ja teemme työtä. Yhteiskunnan osalta vastuu näyttäisi olevan tiettyjen selvien velvollisuuksien toteuttamista. Ihanteellista olisi tehdä paljon työtä (veromarkat), kasvattaa pari lasta (yhteiskunnan jatkuvuus) ja kuluttaa (pyörittää olemassaolevaa talousjärjestelmää) kyseenalaistamatta mitään edellä mainituista. Lähes pakollista on noudattaa lakeja.
Pohdintasi on tärkeää ja koskettelee olemassaolon filosofiaa. Mielestäni kenenkään ei tule niellä "vastuun" tarjottuja merkityksiä ja velvoitteita sellaisenaan. Masentunut ihminen kokee usein olevansa kyvytön täyttämään häneen kohdistuvia vaatimuksia. Masennus voi olla jarru epäoikeutettuina koettuja vaatimuksia vastaan => suojaudutaan ja lamaannutaan KOETULTA kohtuuttomuudelta (yksi ei voi sanoa, mikä on kohtuutonta toiselle).
Mielestäni "vastuuta" käytetään vastuuttomasti (!) suhteessa masentuneisiin ja muihin sitä vierastaviin. "Vastuun" merkitystä ja roolia korostavat ne, jotka KOKEVAT sen merkitykselliseksi itselleen. Valitettavasti he eivät useinkaan ymmärrä "vastuun" ihmettelijöitä ja vastustajia, joiden kokemus on erilainen.
Aihe on vaikea, sillä sitä yritetään ratkaista "vastuuta" kannattavien taholta joko lyömällä "vastuulla" päähän ("ota itseäsi niskasta kiinni") tai ohjaamalla terapiaan. En vastusta terapiaa hyvinvoinnin tukena, mutta yhteiskunnan tuki (esim. Kelan psykoterapiatuki) perustuu vastuunkantokyvyn tukemiseen (Kelan sivuilta lainattu kriteeri terapiatuen saamiseen: "työ- tai opiskelukykysi on mielenterveyden häiriön vuoksi uhattuna.")
Perinteinen tapa lyödä "vastuulla" päähän on todeta, että sillä lunastaa oikeutensa elää. Eli kun teet töitä, saat syödä. Kun tottelet vanhempiasi, olet kelvollinen ihminen. Terapiatukesi maksetaan omista ja muiden verorahoista, joten on "vastuullasi" sitoutua tervehtymään vastuunkantokykyiseksi rahoittamaan muiden vastuunkantokyvyn tervehdyttämistä. Huomio, nämä ovat s-o-v-i-t-t-u-j-a käytäntöjä ja vakiintuneita t-a-p-o-j-a. Jossain tuolla piilee myös mahdollisuus valita itse, mihin sopimuksiin oman elämänsä puitteissa haluaa ryhtyä. Vai piileekö? Uskoisin, että masentunut on pysähtynyt tämän kysymyksen äärelle.
Masentunutta syytetään usein myös itsesäälistä. Mitä on sääli? Sääli on myötätuntoa - ja sehän on suuri rikos!? Ainakin itseen kohdistuessa se ilmeisesti on. Masentuneen ei siis saisi kokea ansaitsevansa parempaa? Mielestäni masentunut ansaitsisi paljon parempaa. Itse asiassa masennukseen kuuluu kelvottomuuden ja arvottomuuden kokemusta, kun ei kykene vastaamaan "vastuuseen"! Voitaisiin siis oikeastaan todeta, että masentuneen vastuuntunto on jopa liiallista. Mistä tulee sitten "vastuullisten" paheksunta "vastuuttomia" kohtaan? Voisiko kyseessä olla pelko siitä, että he joutuvat "vastuuseen" myötätunnon puutteestaan? Kas kummaa, koko "vastuun" retoriikka kääntyy päälaelleen...
Nyt minä sorruin "vastuun" väärinkäyttöön vastuuttamalla vastuuta korostavia heidän vastuuttomuudestaan. Olkoon se pieni mutta tarpeellinen kosto masentuneiden puolesta. 🙂🌻