Kaikki ovat tavallaan oikeassa.
Suljetulle osastolle ei pääse SUORAAN pyytämällä, mutta voit kuitenkin itse pyytää pääsyä osastolle ja silloin tapahtuu seuraavaa:
Somaattisen puolen lääkäri tekee ensin arvion siitä onko henkilöllä tarve tavata psykiatri. Mikäli tarvetta on lääkäri konsultoi puhelimitse psykiatria taikka jos tilanne on vaikea (esimerkiksi selkeä harhaisuus tai vastaavaa) kutsuu psykiatrin paikan päälle tekemään arvion. Mikäli psykiatri tulee paikalle, hän arvioi henkilön joka haluaa osastolle ja tuon arvion perusteella osaston ylilääkäri tai osastolla päivystävä psykiatrian lääkäri tekee oman arvionsa ONKO HENKILÖ VAARAKSI ITSELLEEN TAI MUILLE. Mikäli henkilö on selkeästi jompaa kumpaa edellisistä hänet otetaan suljetulle osastolle JOS SIELLÄ ON PAIKKA VAPAANA. Muussa tapauksessa henkilö joko laitetaan jonoon tai hänet ohjataan avo-puolen hoitoon.
Yllä oleva kaava on kokemukseni mukaan käytössä mikäli hakeudut suljetulle osastolle päivystyksen taikka terveyskeskuksen kautta.
On erittäin tärkeää että arvioit oman kuntosi erittäin huolellisesti ennenkuin hakeaudut osastolle sillä on olemassa niin kutsuttu "vapaaehtoinen pakkohoito"
"Vapaaehtoinen pakkohoito" tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että potilas suostuu olemaan "pakkohoidossa". Ero on siinä että vaikka olet "pakkohoidossa" voit päästä osaston ulkopuolelle lähes samalla tavalla kuin vapaaehtoisessa hoidossa oleva potilas (esimerkiksi päivälomalle taikka jopa yölomalle mikäli kuntosi sen sallii)
Kuitenkin koska olet "pakkohoidossa" ensimmäiset viikot menevät tiiviisti suljetun osaston seinien sisäpuolella, ja lomien taikka muiden oikeuksien (esimerkiksi kaupassa käynti) saaminen on melko hankalaa. "Vapaaehtoisen pakkohoidon" tavoite on TURVATA potilaan terveys ja henki, mutta rajoittamiselta se todennäköisesti tulee tuntumaan.
Mikäli olet sitä mieltä että tarvitset paikan missä levätä, olet valmis luopumaan oikeuksistasi itsesi vuoksi ja tiedostat sen että osastolla tulet mitä todennäköisimmin näkemään ja kokemaan hankalia hetkiä sekä tapahtumia, suosittelen että keskustelet asiasta tukihenkilösi/hoitavan tahon kanssa ja sitä kautta hakeudut psykiatriseen arvioon osastolle menosta (parempi mahdollisuus päästä sisään kuin esimerkiksi päivystyksen kautta)
Toivon sinulle helpompia aikoja menit suljetulle osastolle tai et.
P.S On hyvä muistaa että jokainen osaston potilas on VAARAKSI ITSELLEEN TAI MUILLE. Mikäli siis osastolle päädyt vedä rohkeasti "raja" itsesi ja muiden potilaiden väliin. Suojelet sillä itseäsi hankalilta tilanteilta. Eikä tämä tarkoita ettetkö voisi kommunikoida muiden potilaiden kanssa, päinvastoin se on käytännössä ainut hupi mikä on saatavilla. Kokemusten jakaminenkin on jopa hyödyllistä mutta tuo "raja" jonka vedät estää liian henkilökohtaisten asioiden vatvomisen. Tunneside toiseen potilaaseen on asia jota kannattaa välttää.