MASI-työntekijöiden kirjoituksia

MASI-työntekijöiden kirjoituksia

Käyttäjä Masi_Miessakit aloittanut aikaan 25.09.2024 klo 09:48 kohteessa MASI-forum – isien keskustelupalsta
Käyttäjä Masi_Miessakit (Työntekijä) (Miessakit ry) kirjoittanut 25.09.2024 klo 09:48

Heti ensiksi tervehdys Lahesta ja MASI-tiimistä.

Olen tullut hetkeksi Miessakeille suoraan vanhempainvapaalta. Isyys, parisuhde ja jaksaminen ja niihin liittyvät ajatukset ja kokemukset ovatkin olleet koko ajan vahvasti mielessä ja arjessa läsnä. Nyt myös sitten erityisesti työnkin kautta.

Minulta kysyttiin kiinnostusta kirjoittaa kuulumisia ja ajatuksia MASI-työn näkökulmasta ja siinä ohimennen kertoa myös omia tuntemuksia Miessakeissa ja MASI-tiimissä työskentelystä. Tietenkin intoa puhkuen vastasin välittömästi myöntävästi. Mutta kappas vaan kuinka kävikään. Työn imu, uusiin asioihin perehtyminen ja perhe-elämä ajoivat kirjoittajan ajatustyöskentelyn niin sanotusti puun takaa pystyyn ja hetkellisesti ”vintti meni pimeäksi”.

Vintti pimeänä tovin mietin, mitä lähteä ja mistä näkökulmasta kirjoittamaan. Mutta onneksi kevät. Sanotaan, että kevät on jääkiekkoilijan parasta aikaa. Mutta on se myös jääkiekkoa tiiviisti seuraavan penkkiurheilijan parasta aikaa.

Lapsen kanssa leikkiessä olohuoneen lattialla samaan aikaan televisiossa taustalla pyöri turkoosisävytteisen kotijoukkueen ensimmäinen playoff-ottelu. Kotijoukkueen mennessä ensi kertaa pelissä johtoon ja selostajan tätä hehkuttaessa tuo oman ketjuni uusin pelaaja ja keskushyökkääjän paikalle istutettu lapsi havahtui ja kohdisti katseensa kohti televisiota ja alkoi samalla taputtamaan innokkaana käsiänsä yhteen. Siinä hetkessä alkoi oma yläkerran vinttikin kirkastumaan ja ajatustyö taas rullaamaan eteenpäin. Lähdinkin pohtimaan isyyttä ja tätä työtä jääkiekon näkökulmasta.

Parisuhteessa ennen lasta, miehenä olemme kumppanimme kanssa sulavasti yhteen pelaava ja toistemme ajatukset lukeva tutkapari. Ennalta sovittujen kuvioiden ja toistuvan harjoittelun myötä lättysyöttö löytää aina perille ja kiekko vastustajan verkkoon, vaikka ketjukaveriaan ei siinä tilanteessa näkisikään. Sen luotettavan tutkaparin kanssa arki rullaa niin kentällä kuin myös kentän ulkopuolella. Ja vaikka peli ei aina kulkisikaan toivotulla tavalla, ne tilanteet voidaan käydä läpi ja miettiä keinoja eteenpäin menemiseksi.

Kuten joukkueurheilussa, niin myös elämässä ja arjessa tapahtuu aina muutoksia. Tutkapari saa tietää, että joukkueeseen ja omaan ketjuun on tulossa muutoksia uuden keskushyökkääjän myötä. Ajatukset ja tuntemukset voivat tuntua sekavilta ja ajoittain jopa kaoottisilta. Jännitys, pelko, innokkuus, toiveikkuus ja moni muu tunne aaltoilevat päästä päähän. Pelikirja ja sitä myöten aiemmin sovitut kuviot menevät vääjäämättä uusiksi. Aiemmin yhdessä lanseerattu Meidän peli tarvitsee päivitystä.

Uutta keskushyökkääjää odottaessa rooli joukkueessa ja tutkaparin toisena osapuolena alkaa miehenä muuttumaan. Tämä voi tuntua oudolta ja vieraalta. Se on normaalia ja inhimillistä. Aiempaan totuttu nopeatempoinen peli voi hidastua ja muuttua keskialueen varmistamiseksi ja oman maalin suojaamiseksi. Pistemäärät kääntyvät laskusuuntaan ja peliaika pienenee. Lättysyöttö ei löydäkään joka kerta perille. Tilanne voi alkaa turhauttamaan ja mailan puristaminen lisääntyy. Oma rooli ei olekaan enää se sama, mihin on aiemmin tottunut.

Tulee hetki, kun odotettu uusi keskushyökkääjä tulee ja astuu pukukoppiin istahtaen äidin, tuon ketjun oikean laiturin vasemmalle puolelle. Perustelut istumapaikan valinnalle pukukopin keskeisimmältä paikalta ovat valmentajan näkemyksen mukaan molempien kätisyyksien yhteensopivuudella. On tärkeää, että heidän kahden kemiat tässä vaiheessa rakentuvat ja kehittyvät.

Ensimmäisten harjoituksien ja pelien myötä tuleekin selkeästi esille, että äiti ja lapsi muodostavat nyt ketjun uuden tiiviin tutkaparin ja oma rooli kumppanina ja ketjun vasempana laiturina muuttuu aiemmin totutusta ja isyys hakee muotoaan. Isänä ja laiturina rooli onkin nyt sen kuuluisan näkymättömän työn tekijä, tässä tapauksessa osallistuja ja tukena oleminen niin kentällä kuin myös arjessa.

Muutos, kenelle tahansa, voi tuntua ajoittain oudolta ja vieroksuttavalta. Kehittyminen uudessa roolissa edellyttää myös kykyä asettautua oman mukavuusalueen ulkopuolelle. ”Uskalla ja anna mennä vaan rohkeasti”, sanoi valmentaja pelaajalle, kun neuvolatyöntekijän kanssa keskusteltiin kiinteämpään ruokaan siirtymisestä. Onnistumiset tulee yrittämällä ja tekemällä, ei odottamalla.

Pelien edetessä ja uuteen roolin totuttautuessa sitä vääjäämättä kipuilee ja haikailee aikaisemman tutkaparinsa perään. Myös aikaisemmat tähtihetket ja henkilökohtaiset highlightit ovat vähentyneet ja yhteys siihen omaan tutkapariin voi tuntua välillä rikkinäiseltä. Tästä voi seurata turhautuneisuutta, mikä voi näkyä sitten arjen kentällä epämääräisenä kaarteluna keskialueen tuntumassa taikka sooloiluna siniviivalla. Samaan aikaan uusi keskushyökkääjä yrittää vielä sisäistää miten luistimet laitetaan jalkaan ja miten sitä mailaa pidetään kädessä niin kulmakahinassa kuin myös maalin edessä.

Onneksi joka lätkäjoukkueessa on se huoltaja. Tuo elämää nähnyt ja peliä sivusta tarkkaillut ihminen, joka ei pidä itsestään juurikaan ääntä, mutta tuntee joukkueen pelaajat paremmin kuin päävalmentaja. Huoltaja on se, jolle se laituri uskoutuu ja jonka luokse jokainen joukkueen pelaaja, valmentajia unohtamatta, voi mennä, kun se on tarpeellista.

Huoltajan neuvoa noudattaen tuo aikaisempi tutkapari sopii keskenään menevänsä kaksistaan ulkojäille. Jutustelun ja höntsäilyn myötä lättysyöttö alkaa löytämään perille entiseen tapaan ja välillä kadoksissa ollut peli-ilokin näyttäytyy kasvoilla. Myös yhteinen sävel keskushyökkääjän mukana olosta osana ketjukokonaisuutta muuttuu mollista duuriin. Meidän peli on lähtenyt päivittymään ja ketjun peli kehittymään. Laitahyökkääjän uusi rooli alkaa tuntumaan mielekkäänä. Kun arjen tekeminen tuntuu mielekkäältä, näkyy se myös pelikentällä ja tuloksissa. Don Tamia lainatakseni: ”Backhand, forehand, bum bum bum”.

Mikä onkaan oma rooli ja fiilikset Miessakeissa? Roolin näen todella moniulotteisena. Isänä ja kumppanina olen se ketjun vasen laituri, joka on myös omalta osaltaan kipuillut uudessa roolissaan. Työni osalta taas toivon, että voin olla se huoltaja, jonka luokse kuka tahansa pelaaja voi halutessaan tulla keskustelemaan ja kysymään miten sitä lättysyöttöä voisi lähteä harjoittelemaan.

Tatu-Pekka Rantanen
isätyöntekijä
MASI | Miessakit ry

Käyttäjä Masi_Miessakit (Työntekijä) (Miessakit ry) kirjoittanut 25.09.2024 klo 09:49

Suomi on valittu kuudetta kertaa peräjälkeen maailman onnellisimmaksi maaksi, ja sitähän me suomalaiset aina talvisin ihmettelemme täällä loskan ja kaamoksen keskellä. Asia kuitenkin näyttäytyy eri valossa, kun sitä katsoo hieman kauempaa.

Miessakit ry osallistui Erasmus-yhteistyöhön italialaisen ja kroatialaisen kumppanin kanssa aiheesta isien asema yhteiskunnassa. Padri in Gioco -hankkeen tavoitteena on ”rohkaista isiä muutoksiin auttaakseen äitejä työn ja perheen yhteensovittamisessa”. Suomalaisella järjestöllä oli tässä oleellinen rooli, sillä Suomi näyttäytyy kansainvälisesti erittäin edistyksellisessä valossa mitä tulee vanhempien lapsivapaisiin, lainsäädäntöön sekä palvelujärjestelmään. Toisaalta yhteistyö tarjosi hyvän näköalapaikan tarkastella isyyttä yhteiskunnallisestakin näkökulmasta kansainvälisessä viitekehyksessä.

Jokaisen hankkeeseen osallistuneen toimijan tuli koota työryhmä, jossa oli nuoria pienten lasten isiä mukana. Pääsin näillä kriteereillä niukin naukin mukaan, sillä omat lapseni ovat 3- ja 6-vuotiaita. Tässä tekstissä käsittelen kahden – Helsinkiin ja Roomaan sijoittuneen – tapaamisen perusteella Erasmus-yhteistyötä italialaisen kumppanin kanssa.

Matkan varrella kroatialaiset jättäytyivät syystä tai toisesta hankkeesta, mutta silti tai siksi yhteiskunnalliset erot Italian ja Suomen välillä saatiin hyvin esille. Italia on perinteikäs maa ja sen perhekulttuuri poikkeaa Suomesta varsin paljon rakenteellisestikin. Italiassa ei perhevapaita jaeta vanhempien kesken edes siinä määrin kuin Suomessa jaettiin jo ennen viime syyskuun uudistusta.

 
<h2 class="wp-block-heading">Isän ja äidin roolit sekä kulttuurin vaikutus vanhemmuuteen</h2>
 

Roolien puolesta Suomessa on jo hyvän aikaa totuttu isien pitävän heille osoitettuja isyysvapaita ja myös työnantajat pääsääntöisesti nämä hyväksyvät – vaikka toisinaan toimialasta riippuen niistä nikotellaankin. Suomessa miesten kiinnostus ja sitoutuneisuus isyyteen on nähdäkseni jo osa yleisesti hyväksyttyä ajankuvaa.

Italiassa odotusarvo on, että mies elättää perheen eikä jää kotiin hoitamaan lapsia. Naisten työelämään osallistumisessa on – alasta riippuen – yleinen käytäntö, että nuori naistyöntekijä allekirjoittaa työsopimuksen yhteydessä myös erokirjeen avoimella päivämäärällä, jotta hankalilta äitiysvapailta ja sijaisjärjestelyiltä vältytään.

Italialaiset kollegat kuvasivat perheen perustamisen tapahtuvan verrattain kypsällä iällä. Paikalla ollut 34-vuotias naistyöntekijä kertoi haaveilevansa äitiydestä ja olevansa pian iässä, jossa Italiassa tavallisesti perustetaan perhe. Ilmiön taustalla lienee monenlaiset vaikuttimet, joista yhtenä mainittakoon vahva tukeutuminen isovanhempiin lähipalveluiden puutteessa. Isovanhempien on myös oltava eläkkeellä voidakseen hoitaa lastenlapsiaan vanhempien siirtyessä työelämään. Työn ja perheen yhteensovittaminen on yleinen ongelma lapsiperheiden vanhemmille kaikkialla. Italiassa viikkotyöaika on hieman pidempi kuin Suomessa. Työajalla on työssäkäyvälle vanhemmalle suora merkitys siinä vaiheessa, kun pitäisi ehtiä kaikki velvoitteet saman päivän aikana hoitamaan.

Roomalaiset kertoivat paikallisista piirteistä, kuten siitä, että työmatka voi kestää kaksikin tuntia saman kaupungin sisällä ja julkinen liikenne ei toimi. Tätä ihmettelimme, kunnes menimme ruuhka-aikana pullollaan olleeseen metroon. Suomalaista kainoutta karistaen hyppäsimme väkisin vasta kolmanteen metroon kahden edellisen ollessa tupaten täynnä.

Lapsiperheiden lähipalvelut, joihin Suomessa olemme tottuneet, eivät kuulu italialaiseen yhteiskuntaan samassa mittakaavassa ainakaan Roomassa. Päiväkoteihin ja kouluihin on pitkät matkat, mikä edelleen vaikuttaa työn ja perheen yhteensovittamiseen. Näin ollen monelle lapsiperheelle vaihtoehdoiksi jää isovanhempien apuun turvautuminen tai toisen vanhemman jääminen kotiin.

Keskusteluiden ja case-esimerkkien perusteella Italiassa äitiys käytännössä katkaisee naisen yhteyden työelämään. Kouluttautuminen ja perhe-elämä näyttäytyivät myös vahvasti toisensa poissulkevana valintana paitsi, jos on ns. hyväosainen. Italialaiset kollegamme kuvailivat, että kahden aikuisen on lähes mahdotonta perustaa perhe ilman joko taloudellista tai lähisuhteisiin perustuvaa turvaverkkoa.

 
<h2 class="wp-block-heading">Avioero italialaiseen tapaan</h2>
 

Avioerotilanteissa yhteiskunnalliset rakenteelliset erot nousivat esiin uudella tavalla. Jos Suomessa noin 90 % avioeroista sovitellaan ilman oikeusprosessia, Italiassa suhdeluku on päinvastainen. Suomessa ero käsitellään lähtökohtaisesti sosiaalityön viitekehyksestä ja lasten etu pidetään keskiössä. Italiassa avioeroa käsittelevät asianajajat, mikä selittänee osaltaan myös oikeusprosessien suurta osuutta. Italialaiset eronneet isät ovat useimmiten kollegoidemme mukaan viikonloppuisiä siinä missä suomalaiset ”kohtalotoverinsa” näkevät lapsiaan enenevissä määrin nykyään myös viikko-viikko-järjestelyllä.

Roomalaisten kollegojemme mukaan Italiassa avioerotilanteessa oikeus tuomitsee perheen asunnon sekä auton naiselle ja miehen osaksi jää muuttaa pois, maksaa asunnosta, autosta ja elatuksesta. Suomessa eron seurauksena yleensä omaisuus ositetaan tarpeen mukaan ja sentään köyhyys tai elintason lasku jaetaan kahden kesken. Italiassa köyhyys jää miehen osaksi.

Tämä rakenteellinen ilmiö aiheutti MASI-työn kannalta älähdyksen sisälläni. Pikkulapsivaiheeseen ajoittuva masennus on kaikkialla maailmassa esiintyvä ilmiö ja voi johtaa perhetilanteiden kärjistymiseen myös yksilön itse kokemien ongelmien takia ilman toisen osapuolen ”yllykettä”. Eli hieman kärjistäen masentunut ihminen voi kokea toisen uhkana ja hakea eroa omasta viitekehyksestään syistä, jotka näyttäytyvät yksilötasolla vain kokijalleen ymmärrettävinä.

Käytännössä Italiassa avioerolakien tarkoitus vaikuttaa olevan erojen estäminen, koska se tekee eroavien osapuolten elämän jo taloudellisestikin kestämättömäksi.

 
<h2 class="wp-block-heading">Sirpaleinen kolmas sektori</h2>
 

Kolmannen sektorin järjestäytymisen aste on Italiassa ilmeisen pieni verrattuna Suomeen, ja järjestöjen mahdollisuudet tehdä todellista vaikuttamistyötä näyttäytyivät keskustelussa rajallisina. Italialaiset kollegat kuvasivat kolmannen sektorin olevan sirpaleinen pienten toimijoiden kenttä, jonka on vaikea saada ääntään kuulluksi julkisessa keskustelussa. Suomessa toimii yhteiskunnallisesti tunnustettuja järjestöjä, joilla on pidempi historia kuin itsenäisellä Suomella ja esimerkiksi valikoituja järjestöedustajia kuullaan lakien valmisteluvaiheessa. Toki toimintaympäristössäkin on suuria eroja. Rooman metropolialueella asuu lähes yhtä paljon ihmisiä kuin Suomessa yhteensä.

Kolmas sektori on Suomessa tunnustetussa asemassa myös rakenteellisesti. Suomessa on tukijärjestelmä, joka mahdollistaa pitkäjänteisesti kolmannen sektorin hyvinvointipalveluita täydentävän roolin suhteessa muuhun yhteiskuntaan. Yhteistyö julkisen ja kolmannen sektorin välillä hyödyttää niin kansalaisia kuin toimijoita itseään jakaen väestön tarpeita useammalle toimijalle.

Italiassa vastaavaa rakennetta ei ole ja järjestöt hakevat yksityisiä lahjoituksia sekä esimerkiksi EU-tukia. Oma tuntumani on, että Suomessa EU-tukia haetaan kolmannella sektorilla vähemmän, koska hakuprosessi koetaan monimutkaisempana kuin kotimainen STEA:n tuki.

Hankkeen joulukuisella Helsingin vierailulla italialaiset olivat erittäin kiinnostuneita MASI-työstä ja keskustelumme venyi alkuperäisestä 20 minuutin rajauksesta pitkälle toiselle tunnille. Suomessa on hiljalleen alettu tunnistaa miesten pikkulapsivaiheeseen ajoittuvan masennusoireilun olevan todellinen ilmiö ja sen tunnistamisen vaikeudesta niin terveydenhuollolle kuin miehille itselleen aletaan jo hieman puhuakin. Nostan esiin yhtenä signaalina tästä THL:n lokakuussa 2022 julkaiseman tutkimuksen isien stressin ja masennuksen vaikutuksista pikkulapsivaiheessa. Tahdon ajatella, että Suomessa järjestötyöllä on mahdollisuudet vaikuttaa yleisiin mielipiteisiin ja ilmiöistä käytävään keskusteluun. Suomessa MASI-toiminta on vuodesta 2017 lähtien huomioitu valtakunnan medioissa vuosittain niin monta kertaa, että yhden ihmisen sormet ja varpaat eivät riitä laskuihin. Vaikuttamistyö on mahdollista, kun se tehdään pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti.

Tämän yhteistyökokemuksen perusteella sen kyllä ymmärtää, että Suomi valitaan kerta toisensa jälkeen maailman onnellisimmaksi maaksi.

Henri Hyttinen
vastaava työntekijä
MASI – Masennusoireisten perheiden isien tuki | Miessakit ry

Käyttäjä Masi_Miessakit (Työntekijä) (Miessakit ry) kirjoittanut 25.09.2024 klo 09:50

Pohdintaa avoimen suhteen vaikutuksista pikkulapsiperheille ja mitä siitä ajattelen työntekijänä | Miessakit Ry

Tavatessani pikkulapsiperheiden isiä MASI-toiminnassa, päällimmäinen tunne tapaamisten jälkeen on ollut tyytyväisyys, onnistumisen kokemus. Se kumpuaa tunteesta, että olemme asiakkaan kanssa löytäneet tavan kommunikoida, joka tuottaa hyvää oloa niin asiakkaalle kuin itsellenikin. Tämä tunne on ollut suurin moottori omalle työhyvinvoinnilleni ja tunteelle, että voin auttaa asiakkaitani.

Viime vuosina rinnalle on tullut uusi minua työntekijänä hämäävä tunne – epävarmuus. Epävarmuuden tunnetta on tuottanut pikkulapsiperheiden isien tarinat parisuhteistaan ja etenkin seksuaalisuudestaan. Seksuaalisuus on aina ollut haaste ensimmäistä lastaan odottavien parissa, onhan se ensimmäinen iso muutos ihmisen elämässä seksuaalisuuden näkökulmasta tarkasteltuna sitten murrosiän.

Aikaisemmin kohtasin isiä laajemmalla näkökulmalla eli tarkastelin isyyttä vauvasta vaariin. MASI-toiminnan kautta asiakaskuntani on rajautunut käsittämään pääsääntöisesti pikkulapsiperheiden isiä. MASI-toiminnan toinen määrittelevä tekijä on masennusoireilu, joka tuo mukaan koko skaalan masennusoireilun vaikutuksia parisuhteeseen. Vaikka olen perehtynyt masennusoireilun negatiivisiin vaikutuksiin ihmisen elämässä ja yritän epätoivoisesti pysyä muuttuvassa parisuhdemaailmassa mukana, tunnen jotakin suurta ja hämmentävää itsessäni asian äärellä.

Kevään aikana useampi asiakkaani on tullut kertomaan ratkaisseensa parisuhteensa ongelmat päättämällä aloittaa kumppaninsa kanssa avoimen/vapaan suhteen. Alueellisesti pääkaupunkiseutu on edelläkävijä, mutta hyvää vauhtia muu Suomi seuraa perässä. Tarinaan liittyy olennaisesti myös se, että lähes kaikki asiakkaani kertovat ensin kuulleensa asian kaverin/kavereidensa kokemana, mikä tietenkin madaltaa kynnystä kokeilla itsekin sitä.

Lähes aina edessäni istuu mies, joka helpottuneen oloisena toteaa vihdoinkin voivansa paremmin. Tarinoihin kuuluu myös se, että kumppani on aika usein itsekin miettinyt tätä vaihtoehtoa tai jopa on ensin asiaa ehdottava osapuoli. Asia on nyt esitetty ja mielenkiinnolla kuuntelen, miten he käytännössä aikovat asian toteuttaa. Yleensä säännöt ja rakenteet kokeilulle luodaan nopeasti ja sillä ajatuksella, että lisätään sitten tarvittaessa lisää.

Mitä ihmettä on tapahtumassa? Asiaa näin äkkiä tarkastellen tulee mieleen kepeys, joka asian ympärillä vallitsee, onhan kuitenkin mielestäni aika suuresta ja monisäikeisestä ilmiöstä kyse. Asia on minua vaivannut sen verran, että olen ottanut sen puheeksi työnohjauksessani ja hiukan kartoittanut muiden kollegojen kokemuksia aiheesta. En ole asiani kanssa yksin, vaan ehkä helpotuksekseni, kuulen ilmiön olevan totta myös muille työntekijöille. Olemme siis uuden asian äärellä, joten ei ihme, että asia nostaa minulle epävarmuuden.

Ammatillisesti on mielenkiintoista seurata, mitä asiakasperheilleni jatkossa kuuluu. Maailma muuttuu Eskoseni, mutta pystymmekö hallitsemaan/tiedostamaan ilmiön nostattamat ongelmat? Sen aika näyttää. Perinteinen parisuhde lupauksineen olla uskollinen kumppanille tuottaa asiantuntijoiden mukaan kokemuksen itselle, että on erityinen ja korvaamaton toiselle ihmiselle. Heikolla itsetunnolla varustetut suomalaiset tuskin pystyvät käsittelemään pitkällä juoksulla vapaan/avoimen suhteen tuoman itsetuntovajeen. Itsetunnon turbulenssi taas lisää psyykkistä oireilua, myös masennusta.

Kuitenkin Miessakkien perusideana on kuunnella ja antaa foorumi miehille puhua elämästään, auttaa ja antaa varmuutta miehille ratkaista elämän kipupisteet itse, mikä on myös tässä asiassa tärkeintä. Voihan pelkoni osoittautua vääräksi ja olla osa vanhenemisen kipuiluani.

Ilmo Saneri
isätyöntekijä
MASI – Masennusoireisten perheiden isien tuki | Miessakit ry

Käyttäjä Masi_Miessakit (Työntekijä) (Miessakit ry) kirjoittanut 25.09.2024 klo 09:53

MASI-blogi 10/2023, Henri

Kävin taannoin lomalla kylpylässä, joka on rakennettu entisen mielisairaalan tontille ja osin samoihin tiloihin. Kerran olen ollut luennolla, jossa puhui samaisessa Rauhan sairaalassa työskennellyt psykiatri. Itse olen nuuhkinut työvuosien alkumetreillä satavuotiaan mielisairaalan menoa reilu 10 vuotta sitten. Entisten kollegoiden puheissa menneiden vuosikymmenten aikaan psykiatrialla käytiin keskustelua runsaasti tarinoiden kautta. Saatettiin puhua ”aivottomasta psykiatriasta” siinä missä nykyään voidaan todeta ajan kuvauksena ”mieletön psykiatria”. Itse olen aloittanut työt jälkimmäisen termin ollessa valloillaan ja ehkä senkin johdosta toisaalta aiempi työkulttuurikin kiinnostaa.

 

Joskus tarinat nousevat väkisin mieleen omassakin asiakastyössä. Tarinoiden kautta monenlaisiin elämäntilanteisiin saadaan mielenkiintoisia aasinsiltoja, jotka eivät muodostu millään muulla keinolla.

Ja kai se on luonnollista muutenkin, kun oma arki koostuu työajan ulkopuolella lapsiperhe-elämästä ja siihen oleellisesti kuuluvasta satujen lukemisesta ja työajalla taas keskustelusta asiakkaiden kanssa mm. lapsiperheen elämästä, rooleista ja mielenterveydestä. Perinteisissä hieman vanhemmissa saduissa on toistuvia teemoja isoista pahoista susista, ilkeistä noidista ja toisaalta sisar- ja äitipuolista, jotka vaikuttavat silkkaa mustasukkaisuuttaan ja pahuuttaan hyväksikäyttävän tai kaltoinkohtelevan sadun viatonta päähahmoa. Eipä perheenjäsenen tappaminenkaan ole vierasta vanhoissa lastensaduissa.

Eräässä sadussa sivuhahmona seikkailee leskeksi jäänyt mies, jolle oma lapsi on kaikki kaikessa ja hän on ymmärrettävästi surun murtama tragedian osuttua kohdalle. Ajan kuluessa tämä yksinhuoltaja tapaa kuvankauniin neidon, jonka kanssa hän kokee täyttymystä ja helpotusta sekä löytää uuden suunnan elämässään. Tarinan edetessä leskimies sitten joutuukin kohtaamaan tilanteen, jossa hänen elämänsä kaksi tärkeintä ihmistä eivät tulekaan toimeen keskenään ja hän huomaa äitipuolen käyvän kauneuskilpaa tytärpuolensa kanssa jolloin mustasukkaisuuden äärimmäisyyksiin asti voimakkaat piirteet nousevat pintaan.

Vanhemmissa saduissa harvoin kovin pitkälle ruoditaan yksinhuoltajaleskikuninkaan sielunelämää sen tarkemmin ja keskitytään muihin teemoihin. Saduissa hahmot esitetään tietenkin yksiulotteisesti ja heidän tarkoitusperänsä usein mustavalkoisina, julmina tai jopa tuhoavina. Uudemmissa lastenkirjoissa nostetaan onneksi esiin myös uusperheitä sekä erilaisia vanhemmuuden rooleja. Osa vanhemmista saduista on myös pehmennetty nykypolville. Esimerkiksi Punahilkka, jossa Iso paha susi on nykyään laittanut Isoäidin vain lukkojen taakse komeroon, kun ennen Isoäiti oli joutunut Suden kitaan mutta pelastui sankarillisen metsästäjän avulla. Niin se muuttuu lastenkirjallisuus siinä missä vanhemmuuskin vuosikymmenten mittaan.

 

MASI:ssa ei vielä puhuta vuosikymmenistä mutta sentään seitsemäs toimintavuosi alkaa olla paketissa tätä kirjoittaessa. Ensimmäistä kertaa toiminnan aikana ei tarvitse kehittää mitään uutta tai käynnistää toimintaa vaan voimme keskittää kaiken tarmomme varsinaiseen tukityöhön. Vuoden 2023 aikana avun tarvitsijoita on ollut paljon ja on ollut rohkaisevaa kerta toisensa jälkeen saada miehiltä palautetta MASI:n kohdennuksen ja työtavan toimivan. Samaan aikaan sidosryhmät ovat alkaneet meidät jo hieman paremmin tuntemaan ja myös luottamaan meihin. Toisaalta myös vapaaehtoisten panos on alkanut kantaa hedelmää ja heidän apunsa löydetään. Vapaaehtoisten apu on aina saanut runsaasti tunnustusta avunhakijoilta mutta sen löydettävyys on ollut toinen asia. Nyt sekin näyttää hyvältä. Tulee mieleen kysyä mitähän sitä seuraavaksi?

 

Tulevina vuosina MASI-toiminta hakee laajennusta tiimiinsä. Strategiamme tähtäimessä on alusta lähtien ollut vakituinen palvelu, jonka tarjontaa lisätään. Seuraavalla hakukierroksella voimme siis pitää sormet ristissä kolmannen työntekijän rahoituksen osalta joulukuussa 2024. Kolmannen työntekijän roolina on ensisijaisesti lisätä kapasiteettiamme ottaa vastaan asiakkaita.

Toinen suurempi asia on, että MASI-toiminta valmistelee raporttia, jossa kartoitetaan isiltä itseltään sekä heitä auttavilta ammattilaisilta isyyteen ja mielenterveyteen liittyviä ominaisuuksia. Itseä kiinnostaa elämäntapahtumien korrelaatio suhteessa mielenterveyteen ja edelleen masennukseen. Tässä kontekstissa elämäntapahtumista tarkastelun lähtökohtana on tietenkin ensimmäisen lapsen syntymä perheeseen. On mielenkiintoista – ainakin minusta- käsitellä perheen perustamisen ja isäksi (ja äidiksi) tulemisen vaikutuksia elämän mittaisessa janassa ja suhteuttaa näitä tapahtumia mielenterveyteen ja mielialaan. Missä määrin tapahtumat itsessään aiheuttavat masennusta, uupumusta tai burn outia ja missä määrin asiat eivät ole liitoksissa toisiinsa. Joskus isyys laukaisee monimutkaisen kehityskulun, jonka seurauksena ihminen masentuu. Toisinaan masennuksen kehityskulku ajoittuu lasten saamisen jälkeiseen aikaan mutta ei sinällään liity suoranaisesti perhe-elämään tai isyyteen mitenkään. Toisinaan ihmisillä on ollut vuosien ajan masennusta ennen perhe-elämää ja silti on oleellista puhua perhe-elämän ja mielenterveyden suhteesta toisiinsa. Joskus voi masentaa mutta useammin perhe ja isyys nähdään voimavarana ja ehjänä tekijänä elämässä, jotka antavat syyn myös panostaa omaan terveyteen. ”Antaa syyn elää”, kuten eräs asiakas ilmaisi palautteessaan.

Toimituksen huomio. Eipä ole asiat vuoden 2024 näillä kvartaaleilla enää samassa asennossa. Rahoitusleikkauksia on aikaistettu ja näin ollen tiedossa oleva toiminnallinen aikaikkuna on rajatumpi. Emme siis hae kolmatta työntekijää ja tässä tilanteessa pidättäydymme tekemästä raporttia, kunnes ollaan selvemmillä vesillä jatkojen suhteen.

Käyttäjä Masi_Miessakit (Työntekijä) (Miessakit ry) kirjoittanut 25.09.2024 klo 09:53

”Pakko se on vaan jaksaa!” | Miessakit Ry

 

Nuo sanat olen kuullut ennenkin isien suusta, niin ryhmätilanteissa kuin yksilökäynneillä toimiessani työntekijänä Miessakit ry:ssä. Nyt kuitenkin tuo lausahdus kolahti aivan erityisellä tavalla ohjatessani MASI-ryhmää kuluvalla viikolla. Ennen kyseistä ryhmää olin tapani mukaan mukana perhevalmennuksessa tapaamassa odottavia pariskuntia ja kertomassa heille tulevasta isyydestä. Kun puolen tunnin siirtymän jälkeen tapasin MASI-ryhmäni jäsenet ja aloimme käsitellä päivän aihetta – Minä ja masennus – saivat nuoren isän sanat tuskani heräämään.

Isäksi tulemisen prosessi miehellä on erilainen kuin naisen äitiysprosessi. Naisia auttaa prosessissa se, että he kantavat ja kasvattavat lapsen kehollisena osana itseään. Apuna tukemassa äidin ja lapsen hyvinvointia on maailman paras neuvolajärjestelmä. Naisilla on usein myös paremmat verkostot äitiyden tukemiseen kuin meillä miehillä isyytemme tukemiseen.

Lapsen syntyessä ovat naiset näistä syistä lähtökohtaisesti valmiimpia vanhemmuuteen kuin me miehet. Isäksi kasvaminen vaatii siis pitkäjänteisyyttä ja aikaa huomattavasti enemmän kuin äidiksi kasvaminen. Lapsen on siis hyvä tulla tähän maailmaan, onhan hänellä asiaan vihkiytynyt äiti ja hyvin valmennettu isä tukemaan äitiä ja lasta. Vai onko?

Voimme lukea melkein päivittäin ihmisten kasvaneesta mielenterveyspalveluiden tarpeesta. Kuitenkin jo lapsille suunnatut mielenterveyspalvelut ovat riittämättömiä, puhumattakaan aikuisille suunnattujen terapiapalvelujen valtavasta pulasta. Tiedän myös neuvoloiden olevan pulassa mielenterveyshaasteiden edessä.

Kun vanhemmaksi kasvamisen eriaikaisuuden, ja jo perheen alkutaipaleella läsnä olevat mielenterveysongelmat yhdistää mielessään, alkaa hahmottaa suuren, isiä koskevan ongelman. Kenen vastuulla on huolehtia prosessista, jossa miehestä kasvaa isä? Kenen vastuulla on tukea isää, joka yrittää auttaa vilpittömästi kumppaniaan kasvamaan naisesta äidiksi? Entä kenen vastuulla on kartoittaa ja hoitaa meidän miesten kasvavaa tarvetta selviytyä tässä haastavassa uudessa elämäntilanteessa?

Työssäni näen vastuullisia, aidosti kumppaniaan rakastavia miehiä, jotka elävät suuren tuskan alla. Tämä siksi, että heidän voimansa alkavat heiketä ja hyvin harva työntekijä on kysynyt heiltä matkan varrella: Miten voit? Jääkö ainoaksi lohduksi vuosisatojen ajan opittu miehinen selviytymiskeino: ”Pakko se on vaan jaksaa!”?

MASI-toiminta on tarkoitettu juuri tähän tarpeeseen. Paikaksi, jossa isä voi purkaa, saada tietoa ja vertaisuuden kautta myös käsitellä mielenterveyden haasteita juuri isän näkökulmasta. Valitettavasti olemme kahden työntekijämme voimin vain pisarana meressä.

Valitettavasti Pakko se on vaan jaksaa -kommentit tulevat jatkumaan myös tulevaisuudessa. Olisiko nyt jo aika kysyä palveluissa myös isiltä heidän vointiaan, ja tarjota apua myös heille? Ehkä sen myötä myös oma tuskani voisi helpottua.

Ilmo Saneri
MASI-toiminta | Miessakit ry

Käyttäjä Masi_Miessakit (Työntekijä) (Miessakit ry) kirjoittanut 25.09.2024 klo 09:54

Isän näkökulman puuttuminen | Miessakit Ry

 

Voi voi tätä maailmaa! Havahduttiin isän näkökulman poissaoloon – ei näytä maailma muuttuneen. Asia tuli esille erään verkoston havainnosta, että tulevaisuuden perhekeskushankkeen kehittämistyössä ei ole huomioitu isänäkökulmaa mitenkään.

Itse olin puolestani eilen pikkulapsiperheiden verkostotapaamisessa, jossa kuulin kannaltani hyvin ristiriitaisia kannanottoja. Tarjolla on kuulemma isiä, jotka haluaisivat mukaan perheille suunnattuihin palveluihin, ja nyt olisi muka mahdollisuus rekrytoida innokkaita isiä mukaan toimintaan. Mitä hittoa? Eivätkö voimassa olevat palvelut ole lähtökohtaisesti tarkoitettu äideille ja isille? Eikö asiakkuuden pitäisi syntyä tarpeen, ei innokkuuden pohjalta? Mitä tämä kertoo tämän päivän tilanteesta?

Olen tehnyt isätyötä päätyönäni Miessakit ry:ssä vuodesta 2008. Silloin elettiin isyyden nousukautta. Kaikki uudet innovaatiot isyyden tukemiselle olivat kovaa valuuttaa. Työkaverini kanssa reissasimme ympäri Suomea puhumassa isyyden ilosanomaa. Taisi parhaimmillaan olla vajaa kuusikymmentä koulutusta vuoden aikana.

Vertailukohdaksi kuluvana vuonna koulutuksia on ollut tasan yksi. Perhevalmennus koki suuria edistysaskeleita. Isät pääsivät mukaan ja heille suunnattiin jopa omia valmennusryhmiä. Isistä puhuttiin, kiinnostuttiin ja jopa tarvittaessa huolestuttiin. Tuoreena isätyöntekijänä saattoi kokea ylpeyttä työstään. Tutkimustietoa siitä, kuinka isän hyvinvointi tukee perheen hyvinvointia, tuli koko ajan lisää. Minua ilostutti suunnattomasti se, että isän ja lapsen vuorovaikutuksen merkitys lapsen kehityksessä tuotiin esille.

Nykyisin toimin Miessakit ry:n MASI-toiminnassa. MASI on suunnattu pikkulapsiperheiden isille, joilla itsellään on masennusoireilua tai jotka kohtaavat sitä perheessään. Kyseinen toimintamuoto iskee tämän päivän ongelmien ytimeen, eli mielenterveyden kasvavaan turbulenssiin. Joka päivä kuulee ja näkee kommentteja riittämättömistä mielenterveyspalveluista. Tarvetta on vauvasta vaariin.

Olemme siis osanneet kuunnella herkällä korvalla miesten tarvetta palveluille ja luoda tähän hetkeen tarpeellisen auttamismuodon. Huono asia on, että meitä työntekijöitä on vain kaksi. Onneksi sentään ryhmämuotoinen tuki on leviämässä leveämmille harteille, kiitos asiasta kiinnostuneiden tahojen.

Tähän todellisuuteen alussa toteamani kokemukset iskevät rajusti. Perhekeskuksen pitäisi tuottaa yhdenvertaisia palveluita niin isille kuin äideille. Perhevalmennuksen pitäisi valmentaa niin äitejä kuin isiäkin. Kasvavaan masennusoireiluun pitäisi suhtautua vakavasti ja seuloa kaikki pikkulapsiperheiden masennusoireiset vanhemmat. Jos emme näin tee, hintalappu ja inhimillinen kärsimys kasvaa huimiin mittoihin. Tuntuu järjenvastaiselta olla käyttämättä jo hyviksi todettuja toimintamuotoja. Se, että vain kiinnostuneet isät ovat tervetulleita palveluihin tuntuu myös keskiaikaiselta ajattelulta.

Tunnen ammattiylpeyttä ja hyvää oloa siitä, että Miessakit ry:n isätyö on ollut eteenpäin pyrkivää ja suoraan isiltä tulevaa tietoa hyödyntävää. Tämän päivän yhteiskunnallisen isyyden merkitysarvon vähentyminen ja jopa unohtaminen puolestaan ei tunnu hyvältä. Ehkä asiakkaitteni pahoinvointi on suoraan kyseiseen ilmiöön verrannollista. Isien hyvinvoinnin kasvattamiseksi tarvitaan selkeä asennemuutos. Jos emme osaa yhteiskuntana arvostaa isyyttä ja isiämme, emme voi olla tukemassa heidän hyvinvointiaan.

Ilmo Saneri
isätyöntekijä
MASI-toiminta | Miessakit ry

Käyttäjä Masi_Miessakit (Työntekijä) (Miessakit ry) kirjoittanut 25.09.2024 klo 09:54

Pahoinvointia ehkäistään parhaiten ennalta | Miessakit Ry

 

Kaksi uutista nousi mieleeni lyhyen ajan sisään. Ne olivat työikäisten mielenterveyden tukeminen (THL) ja nuorten henkisiin paineisiin vaikuttaminen (Yle). Molemmat huomion arvoisia asioita, jotka edustavat osaltaan eri ikäluokkiin kohdistuvaa mielenterveyden edistämistä. Molemmissa lähtökohtana oli pahoinvoinnin ja paineiden helpottaminen ennen kuin ne muuttuvat liian suuriksi ongelmiksi.

MASI-työn tahdon nähdä osana samaa kokonaisuutta, jossa työikäisten henkistä hyvinvointia tuetaan ja vähennetään pahoinvointia ”hyvän sään aikana”. Mielenterveyden edistäminen on nähdäkseni parhaita satsauksia, joita kansanterveyden eteen voidaan tehdä tässä ajassa. Oman henkisen hyvinvoinnin puolesta voimme jokainen tehdä ratkaisuja jokapäiväisessä elämässämme ja niiden toteuttamiseen on (uskoakseni) tarjolla vinkkejä enemmän kuin koskaan Suomessa. Nähdäkseni myös yleinen mielipideilmasto on avoimempi mielenterveyden haasteille kuin menneinä vuosina. Tarvettakin asialle on, sillä mielenterveyden syyt ovat työikäisillä suurin yksittäinen peruste työkyvyttömyydelle. Ne ohittivat tuki- ja liikuntaelimien sairaudet suurimpana työelämästä pois jäämisen syynä 2020. Masennus löytyy näiden syiden kärjestä.

Toinen hyvä näkökulma tuli Ylen uutisesta, jossa kokenut nuorisotyöntekijä nosti esiin kahdeksan keinoa, joilla nuorten paineita voitaisiin helpottaa. Sieltä bongasin etenkin tämän ajatuksen, että massojen ongelmia ei voida ratkaista terapialla. Erittäin tärkeä nosto. Terapia on eksaktia ja tavoitteellista vaikuttamista yksilön kognitiivisiin rakenteisiin. Sillä tavoin saadaan paljon hyvää aikaan, mutta tämän mittaluokan asioissa on syytä laajentaa näkökulmaa ja ulottaa vaikuttamiskeinot pahoinvoinnin kehitysketjussa linjaston alkupäähän. Kuten jutussakin todetaan ”ongelma on se, että mietitään, miten oireita vähennetään eikä keskitytä alkusyihin”.

Toivon myös MASI-työn osaltaan tuovan samankaltaista otetta vanhemmuuden ja isyyden käsittelyyn. Lasten syntymän jälkeinen aika on aikuisen elämässä herkkä vaihe, jossa monet aiemmin tutut asiat määritellään uudelleen ja elämä muuttuu monella tasolla pysyvästi niin käytännön kuin tunne-elämän tasolla. Tahtoisin nähdä työotteemme auttavan kaikkia sille suoraan tai välillisesti altistuvia löytämään oman tapansa toteuttaa itseään siten, että elämässä menestyy aiempaa paremmin ja toisaalta osuvan elämäntilanteeseen, jossa ongelmat eivät ole vielä mittakaavaltaan liian suuria.

Oma pyrkimykseni asiakastyössä on kutsua esiin ihmisen oma ääni. Kun se saadaan kuuluviin, pääsee elämässään ”repsikan paikalta kuskin penkille”, myös tyytyväisyys elämään lisääntyy tai ainakin ymmärrys tilanteeseen, ja tulee kenties tyyneyttä hyväksyä asioita, jotka eivät ole omien vaikutusmahdollisuuksien rajoissa. Niitähän lapsiperheen arjessa riittää ja tähänkin kehitykseen ihmisellä on valmiudet sopeutua.

Kun isyydestä tulee itse määritelty osa elämää, on sillä positiivisia vaikutuksia niin suhteessa omiin lapsiin kuin lapsen äitiin riippumatta parisuhdetilanteesta. Tahdon uskoa näin ja olen asiakaspalautteiden perusteella antanut itselleni luvan ajatella myös näin olevan. Samalla toiveikkuuteni kohdistuu kehitykseen, jossa tilanteet johtavat suotuisiin kasvu- ja elinoloihin, lisääntyneeseen elämänlaatuun sekä edelleen työkyvyn säilymiseen ja miksipä ei myös pariskuntien sovinnaiseen yhteiseloon.

Henri Hyttinen
vastaava työntekijä
MASI – Masennusoireisten perheiden isien tuki | Miessakit ry

Blogissa viitatut uutiset:
<ul class="wp-block-list">

  • Nuorten pappi keräsi 8 keinoa, miten nuorten uupumusta voisi vähentää ilman terapiaa: ”Ei käsittääkseni maksa juuri mitään”
  • Työikäisten mielen hyvinvoinnin tukeminen on saatava politiikkatoimien keskiöön, hoitoon keskittyminen ei riitä
    Käyttäjä Masi_Miessakit (Työntekijä) (Miessakit ry) kirjoittanut 04.12.2024 klo 12:22

    MASI jatkaa ja porskuttaa edelleen!

    Vuosi 2024 on ollut toisaalta hyvin tavanomainen ja toisaalta täysin poikkeuksellinen vuosi isätyön rintamalla. Isien avun tarve ja heidän kohtaamat ongelmat olivat entisen kaltaisia.

    Tämä vuosi lähti käyntiin tilanteessa, jossa tiimi oli vain puoliksi töissä pitkäaikaisen kollegan poissaollessa. Maaliskuusta palattiin täyteen miesvahvuuteen entisen opiskelukaverini tultua töihin Lahden toimistolle ja rytinällä hän töihin ryhtyikin. Olihan hän valmis ammattilainen psykiatrian maailmasta. Vuoden aikana päästiin laadullisesti ja määrällisesti täysiin tavoitteellisiin lukemiin kaikesta huolimatta ja mentiin hyvin pitkälti samaa tahtia kuin aiempina vuosina muuttuneessakin tilanteessa.

    Toisaalta tavoitteenamme oli lähteä hakemaan laajennusta tiimiin ja tätä valmisteltiin ennakkoneuvotteluiden muodossa alueellisten yhteistyötahojen kanssa kevääseen asti.

    Yleinen taloustilanne johti järjestötyön rahoitusleikkausten aikaistamiseen ja lisärahoitusten haku laitettiin pois asialistalta muutamien vuosien ajaksi. Voin kertoa, että kyllähän se kyrsi aika tavalla, koska olemme vuodesta 2017 lähtien rakentaneet palvelua tavoitteenamme laajentaa tiimiä. Vuoden 2023 näytöillä olisimme eri rahoitustilanteessa olleet hyvinkin vahvoilla tuloksellisuuden valossa. Muuttuneessa tilanteessa asennoituminen laajennuksen hakemisesta käännettiin muotoon ”koitetaan selvitä nämä vuodet”. Ja hyvinhän tässä kävi taas. Isien auttamiselle on edelleen taloudelliset edellytykset vastaisuudessakin.

    Vuosi 2025 on yhdeksäs toimintavuotemme ja vaikka maailma ympärillä muuttuu ja huolenaiheet vaihtelevat, ihmistä auttaa lopulta hyvin paljolti samat elementit kuin tähänkin asti. Isät hyötyvät kohdatuksi tulemisesta, turvallisen tilan luomisesta, kokemuksesta etteivät ole yksin ja tilanteen normalisoimisesta. Valtaosa heidän huolistaan on hyvin yleismaailmallisia normaaliin vanhemmuuteen ja perheen dynamiikkaan liittyviä. Jo ymmärrys siitä, että pikkulapsivaiheessa on monia muuttujia ja hankalia ajanjaksoja auttaa näkemään elämänsä eri valossa. Sieltä se oma toimijuus lähtee kasvamaan ja sitä kautta hyvinvointi alkaa näyttäytyä asiana, jonka eteen voi itsekin ponnistella.

    #MASI hashtag#Miessakit hashtag#Isätyö hashtag#järjestötyö hashtag#Keeponrocking