Avun hakeminen maalla / pienellä paikkakunnalla
Tämä asia on mietityttänyt minua pitkään. Itse asun pienessä kunnassa maaseudulla, jossa suunnilleen kaikki tuntevat kaikki, jos nyt ei suoraan tunne, niin ainakin osataan sanoa että sen ja sen sukulaisia on. Perään muistetaan vielä tietenkin lisätä, että kummin kaiman koiran serkun omistaja on kärsinyt mielenterveysongelmista ja vähän kummallinen ihminen se on muutenkin.
Siinähän se ongelma onkin. Avun hakeminen pienellä paikkakunnalla on paljon vaikeampaa kuin esimerkiksi Helsingissä tai muussa suuressa kaupungissa – okei, isoissa paikoissa jonot ovat ehkä pitkiä, mutta sinänsä kynnys hakea on helppo, kun se terkkari, lääkäri, psykologi, mikälie terapeutti ei tunne sinua! Mutta appajee kun miettii maaseudulla avun hakemista. Itse yläasteella, kun apua tarvitsin, en kehdannut puhua asioistani, kun terkkari oli kumminkin sen verran läheinen, tunsi vanhemmat jne. Ainoa kunnan psykologi on ystävän isä. Tämä varmasti pätee muihinkin kuin nuoriin, ei kehdata mennä varaamaan aikaa, kun lääkärinä on se naapurin Teppo, ja vastaanottotiskillä muijat juoruavat asioista keskenään ja kotonaan. Näin on käynyt, läheisen vaikeasta sairaudesta tuli naapuri kyselemään – ja asia oli vaiettu, vain lähipiirin tiedossa, ainoastaan terveyskeskuksessa oli jotain kokeita sen tiimoilta pitänyt ottaa. Tottahan hoitajan siitä oli kotona pitänyt puhua, ja niin ne asiat vain leviää.. (Ja kyllä, vaitiolovelvollisuus pitäisi olla, mutta hei, ei se pienellä paikkakunnalla toteudu!)
Onko kellään tästä kokemuksia, ajatuksia? Miten selvisit, menitkö toiselle paikkakunnalle, vai rohkaisitko mielesi ja menit omassa kunnassasi lekurille? Vai jäikö asia siihen?