Vammauttava mielenterveys
Korona-aikaan on tullut moneen paikkaan pakolliseksi mahdollisuus etä-työskentelyyn sekä -tapaamisiin, mikä on ollu loistava asia sinänsä. Mutta nyt kun koko pandemia rauhoittuu, ihmisiä rokotetaan tai heitä ei vain kiinnosta, nämä palvelut katoavat taas.
Olen sairastanut vakavaa masennusta ja ahdistuneisuutta vuosia, ja usein hoitotahot kertovat etteivät ”voi auttaa jos et tule paikalle”. Minulla on todella vakava ahdistuneisuushäiriö sekä kompleksi traumaperäinen stressihäiriö, jotka vaikuttavat kehooni voimakkaasti, joiden vuoksi en ole päässyt kotoani ulos vuosiin. Olen hakenut apua, syönyt kaikkia lääkkeitä joita jatkuvasti vaihtuvat lääkärit kirjoittavat, tehnyt kaikki harjoitukset ja altistukset ja päivittäiset kävelylenkit, mutta lyhyetkin matkat poliklinikalle ovat aivan yhtä vaikeita kun ennenkin.
Korona-aikaan etä-asioinnista tuli normi ja melkeinpä vaatimus, jolloin hoitosuunnitelmani etenivät hyvää tahtia. Kykenin tapaamisiin kotoa käsin ja hoitamaan muut itsenäisesti netissä. Yht äkkiä, kun työkykyisiä piti suojella virukselta, löytyikin teknologia ja osaaminen etä-työskentelyyn, joka aikaisemmin oli ollut ”mahdotonta”.
Mutta tilanne laimeni liian pian, ja vuoden päästä jopa psykiatrian poliklinikan ajanvarauksessa sihteeri ihmetteli pyyntöäni saada etä-tapaamis aika lääkärille.
Olen edelleen työkyvytön psyykkisen sairauden takia, joka vaikuttaa koko kehooni. Jotta pääsisin neurologiselle puolelle tutkimuksiin, on minun ensin käytävä sisätautien puolella tutkituttamassa fyysinen kuntoni. Mutta lääkärit vaihtuvat koko ajan, joko vanhemmuusloman tai työpaikan vaihtumisen vuoksi, ja kukaan ei tunnu yrittävän ymmärtää tilannettani. Tiedän, että kaikkia tutkimuksia ei voida tehdä asiakkaan kotona. Tiedän, miten tärkeää tutkimukset ovat. Minä haluan, että kaikki mahdollisuudet tutkitaan, nyt kun viimeisin psykiatri on vihdoin ottanut tilanteeni vakavasti. Mutta silti tuntuu, ettei ketään kiinnosta se, miten vaikeaa minun on lähteä kotoa näihin tutkimuksiin.
Omatuntoni on aivan palasina ja se ei auta masennukseen ollenkaan. Sitten, kun terveydenhuollosta kommentoidaan, että ”ihan sinua ollaan auttamassa mutta ei voida jos et halua tulla paikalle” ja ”sun olisi eilen pitänyt ilmoittaa ettet pääse, oltaisiin saatu toinen potilas tilalle.” Ymmärrän sen, häpeän itseäni jo kamalasti, ja nämä kommentit vain pahentavat oloa. Tuntuu, että olen vain yksi potilas muiden joukossa, ja yksikään uusi lääkäri ei välitä ymmärtää sitä, miten vaikea ja pitkäaikainen tilanteeni on. En yritä tahallani olla vaikea. Ajanvarauksen jonot ovat järkyttävän pitkät, joten pelkkä labra-aika saattaa mennä kuukauden päähän. En pysty ennakoimaan alati vaihtelevaa oloani niin pitkälle, saati edes seuraavalle päivälle. Olen aina valmis lähtemään, joten joudun perumaan ajat samana aamuna koska henkinen stressi saa kehoni romahtamaan täysin, ja siitä rankaistaan syyllistämisellä ja 60€ laskulla.
Tuntuu siltä, ettei kukaan ymmärrä, miten vammauttavaa mielenterveyden sairaudet voivat olla. Koska minulla ei ole liikuntaelinsairauksia eikä fyysistä vammaa, oletetaan että asia hoituu pillereillä ja ”jos vaan yrittäisit enemmän”. En voi saada hoitoa kotiin, sillä en ole vanhuuseläkkeellä. Ja ainoa apu on kuntoutusohjaaja, mutta hänenkään läsnäolonsa ei auta kun kyse on niin lamaannuttavasta asiasta.
Anteeksi pitkä valitus, halusin saada tämän ulos jotenkin. Olen vain niin väsynyt. Tuntuu, ettei kukaan oikeasti välitä minusta, pelkästään siitä miten minut saisi takaisin työmarkkinoille. Jos vain olen hiljaa ja teen niinkuin sanotaan, niin yhteiskunta palkitsee. Mutta jos sanon, etten molemmat jalat katkenneina pysty kävelemään sairaalaan, on se oma syyni etten hyväksy saamaani apua?