Mulla työssä alkoivat ongelmat vasta hetken kuluttua... Tässä suora lainaus blogistani:
Aloitan työt innoissani, saan työhuoneen ja kaikki tuntuu loistavalta. Saan uudelta esimieheltäni kiitosta ja ensimmäisen työviikon perjantaina tekstiviestin, että kaikki on mennyt hyvin! Tuntuu hyvältä. Työkaveritkin ovat kivoja, minun ikäisiäni.
Työni on uusia firman nettisivut ja kehittää niitä. Olen innoissani ja opettelen uutta järjestelmää. Kaikki soljuu hyvin. Ongelmia on uuden sovelluksen kanssa. Jatkossa tulisin perehdyttämään kaikki osastoni ihmiset sovelluksen käyttöön.
Työhöntulotarkastuksessa kerron masennuksestani ja että olen jo matkalla parempaan. Kuulen olevani liian lihava. Kas, sitähän en olisi muuten tajunnut :/ Toinen uusi tyttö saa kuulla, että näöntarkastukseen on syytä vain esteettisestä syystä (silmälasit ovat 7 vuotta vanhat ja siis pois muodista). Aika tahditonta
Työpaikalla alkaa YT-neuvottelut. Ilmapiiri kiristyy. Alkaa selkään puukotus. Ilmoitetaan, että muutatte avokonttoriin. Sopeudun tilanteeseen.
Muutto lähestyy
Heti ensimmäisenä päivänä huomaan, että avokonttori sijaitsee ruuhkaisen reitin varrella. Aamut alkavat jokaisen ohikulkijan tervehtiessä tullessa huomenen. Lounaan aikaan yksi kerrallaan kysyy, mitä on ruokana, kuka lähtee syömään? Ja päivän päätteeksi tietysti heipat. Aluksi vastaan aina
jossain vaiheessa huomaan sen häiritsevän keskittymistäni.
Työt lisääntyvät, en perehdytäkään muita käyttämään järjestelmää vaan se on minun työni. Päivitän viikoittain kymmeniä artikkeleita, käsitellen tekstit ja kuvat. Pitäisi seurata samalla kävijämääriä ja yrittää myös kehittää sivustoja ja tehdä sinne kilpailuja. Päiväni venyvät aluksi tunnilla, sitten parilla ja lopulta teen töitä kellon ympäri.
Sairastun influenssaan, ääni ei kulje. Työpaikkalääkäri määrää kotiin lepäämään. Apuani tarvitaan töissä. Eräs duunikaveri toteaa vain onhan sen vastattava puhelimeen ja autettava. Olen aivan loppu
en jaksaisi tehdä mitään, olo on paha. Lääkäri myös päättää, että mieliala lääkkeet voidaan pikkuhiljaa pudottaa pois. Pelkään.
Esimieheni lomaillessa hän selaa sivustoja ja kirjaa pitkän tiedoston, mitä hänen mielestään siellä on väärin, mitä voisi tehdä toisin
Vastaan hänen huomautuksiinsa ja sanon, että 7,5 h päivätunnit eivät riitä. Kehityskeskustelun paikka. Saan ryöpyn esimieheltäni.
Tiimipalaveri, paikalla siis koko tiimi. Esimieheni pitää pitkän puheen työpaikka kiusaamisesta. Hän puhuu, miten kivipyörien tulisi miettiä, haluaako olla tässä tiimissä vai ei. Huomaan hänen suuntaavan puheensa minulle ja toiselle työkaverilleni. Olen tuohtunut. Sanon, että tämä on vain työtä, totean, että jokaisella pitäisi työn päälle olla muutakin. Esimieheni suivaantuu tästä. Hänestä vähättelen yritystä, tekeehän hän itsekin 70-80 tuntista viikkoa, eikä valita.
Alan olla lopussa. Vapun 2010 jälkeen tulen töihin, enkä voi kuin itkeä ja toivon kuolevani. Sieltä se tuli, ensimmäinen ajatus kuolemasta. Minä, aina niin omistautunut työlleni, olen aivan puhki. Suuntaan terveydenhoitajalle, ja kerron haluavani kuolla. Hän kauhistuu ja määrää 3 päivää sairaslomaa, varaa ajan nuorelta sijaislääkäriltä.
Huonon omatunnon omaavana suuntaan kotiin lepäämään ja ennen kaikkea itkemään
*****
Olin siis sairaslomalla vapusta 2010 aina lokakuun loppuun saakka. Esimieheni pakottaa siinä välissä pitämään kesälomani...
Käyn aluksi säännöllisesti tuuraavalla lääkärillä, nuorella tytöllä. Hän ottaa minut vakavasti, jatkaa aina saikkua. Lopulta laittaa lähetteen psykiatrille. Joudun kuitenkin palaamaan työpaikallani ns. omalle lääkärilleni, joka on mies... ilmekään ei koskaan värähdä ja ne kerrat, kun hymy käväisee hänen kasvoillaan, koen vittuiluksi.
Saikkuni / lomieni aikana saan esimieheltäni sähköposteja sekä tekstareita. Eräässä sähköpostissaan kysyy suoraan, aionko edes palata töihin? Tämä kielii keskusteluista, joita tiimini kesken on käyty. Mitään muuta kontaktia en työkavereiltani saa. Aloittaessani pidemmän kesälomajakson, esimieheni tekstaa minulle "meinaatko vielä pitkään olla sairaslomalla". Saan raivokohtauksen Kreetalla, meriretkellä. Että hän TAAS kehtaa! Mistä minä tiedän, kauanko olen pois. Lääkäri päättää, voinko ja kykenenkö palaamaan töihin...
Psykiatri on myös mies, mutta ensimmäinen lääketieteen ammattilainen, joka ei syytä kaikesta minua ja ihmettelee kohteluani työpaikalla. Jatkaa sairaslomaani ja vaihtaa lääkitykseni Cipralexista Venlafaxiniin. Olo piristyy hieman. Psykiatrilla käyn kolme kertaa ja joka kerta tunnen helpotusta. Ensimmäisellä kerralla tosin teki mieli juosta karkuun odotustilasta jo.
Koen, että käynnit psykiatrilla ovat helpottaneet oloani. Kunnes työpaikkalääkäri ja esimieheni ehdottavat kolmikantakeskustelua. Kuten aina, esimieheni on lipevä, kehuu tekemisiäni ja mielestään olen hyvä työssäni. Otan itkun sekaisesti esille hänen kyttäyksensä, mutta koen, että myös lääkäri on esimieheni puolella... Ei tunnu kivalta :/
Palaan töihin siis heti marraskuun alusta ja saan entisten haasteellisten tehtävieni sijasta excel-tiedostojen vääntöä ja kaikki paskahommat. Teen aluksi töitä osa-aikaisesti, eli noin 4,5h päivässä... kolmen viikon ajan.
Eräänä päivänä esimieheni pyytää minua huoneeseensa ja kertoo talon sisäisestä paikasta. Siellä vastuu olisi suurempi, mutta hänen mielestään voisi sopia minulle. Olen talossa yksi ainoista, jotka taitavat kyseisen järjestelmän. Tunnen, että minusta halutaan eroon. Kuitenkin käyn juttelemassa mahdollisen tulevan esimieheni (siis esinaiseni) kanssa ja hän vaikuttaa mukavalta. Sovimme aloittavani joulukuun alusta siellä ja olevani puoli vuotta lainassa vanhasta...
Kun tuo päivä koittaa, ei tiimini juurikaan huomioi lähtöäni... Tuntuu, että ovat helpottuneita...
*****
Aloitan siis uudet työt joulukuun alussa 2010. Minut kutsutaan tiimin joululounaalle. Feikkaan vatsataudin ja jään pois. Pikkujouluissa hengaan vanhan tiimini kanssa, vaikken tunne oloani kotoisaksi. Onneksi tuttaviani on vetämässä siellä BB-iltamaa ja vietän aikaani heidän kanssaan. Entinen esimieheni ojentaa minua jossain vaiheessa ja neuvoo lähteämään kotiin ajatellen jatkoasi talossa.
Jännitän töissä, miten osaan, pystyn, kykenen. Edeltäjäni oli lähtenyt neljän päivän varoitusajalla. Hänellä kahden viikon irtisanomisaika ja paljon pitämättömiä lomia. Ei siis ole perehdyttäjää. Tartun toimeen ja koska uusi työni on aika uudessa ketjussa, sieltä puuttuu moni sellainen toimenpide, mitä vanhassa oli. Suunnittelen ja olen ahkera.
Uusi esimieheni antaa kiitosta, tuntuu pitävän työpanoksestani. Oloani helpottaa myös oma työhuone, oma työrauha. Viikot kuluvat ja sisäistän tehtäväni oppimalla tehtävä kerrallaan.
Maaliskuussa ilmoitan, että haluaisin jäädä tänne vakkaristi. Olen tykästynyt rentoon työilmapiiriin, paljon myös miehiä osastolla ja töitä ei oteta liian vakavasti. Esimieheni kertoo, että jos työ rasittaa liikaa, on tultava kertomaan hänelle ja se on hänen ongelmansa. Olo on hyvä
Huhtikuun alusta teen vakituisen työsopimuksen uudessa pestissäni. Vanhat työkaverini (jotka siis istuvat samassa kerroksessa, toisessa päässä) eivät juuri edes moikkaa minua. Tuntuu pahalta
Nyt, heinäkuussa 2011 pidän nykyistä työtäni tukipilarinani ja koen iloa töiden tekemisestä. Täällä ihmiset tietävät masennuksestani, eivät pelkää sitä ja ymmärtävät. Varsinkin naispuoleinen esimieheni.
Tämä pitkä sepostus tänne piristämään ja ymmärtämään, että risukasaan voi tulla pilkahdus valoa 🙂🌻