Paluu työelämään -> Paluu helvettiin ?
Ilta-Sanomat kyseli 6.1.2010: Onko työn tekeminen pakollinen paha? Ja tulokset olivat Kyllä: 77% ja Ei: 23%. http://www.iltasanomat.fi/otakantaa/tulos.asp?gID=59818
Nykyisenlaisessa työelämässä sairastutaan herkemmin psyykkeen erilaisiin sairauksiin, kuten masennukseen. Moniko meistä masentuneista oikeasti haluaa takaisin työelämään? Sitä ihmettelen.
Työelässä ei panosteta OIKEASTI työntekijöiden hyvinvointiin. Kaikki on näennäistä ”työhyvinvointia”. Raha ja markkinat on kaikessa ensisijaista, silti suomalaiset menevät päivä toisensa jälkeen töihin. Miksi?
Miksi mennä töihin, kun työnantaja / yritys / työyhteisö ei puhalla samaan hiileen, vaan siihen markkinatalous hirviöön? Miksi suomalaiset eivät nouse barrikaadeille, vaan kaikki niellään ja kärsitään hiljaa omissa koloissamme?
Miksi? 😐
Monissa medioissa on tälläkin hetkellä paljon puhetta työelämän kovuudesta ja työn kuormittavuudesta. Siitä, että yritysten tulisi tehdä suunnanvaihto ja TODELLA tehdä ihmisten viihtyisyyden eteen jotain.
Sanoja paperilla. Mitään tuskin on tapahtunut – mitään todella KONGREETTISTA.
Tapahtuuko koskaan?
Herääkö markkinatalous hirviö ikinä ja katso itseään peiliin? Ruma!
Minkälainen olisi ihanne työpaikka / työyhteisö / työnantaja / työaika / työn menetelmä? Kysytäänkö näitä asioita todella koskaan, kun kootaan yrityksen arvoja? EI.
Ei kysytä. Kysymykset esitetään suoraan yritysjohtamisen näkökulmasta, joka on nyky-yhteiskunnassamme todella kieroutunut.
Kieroutuneen, sekä globaalin markkinatalous tietoyhteiskunta hirviön käsissä.
Puhetta piisaa, tekoja ei……………………………….
Jo muutama vuosi sitten kuuntelin radiosta psykologian tohtoris miehen teema haastattelua aiheesta nyky-yhteiskusta ja ihminen (tai jotain sinnepäin). Siinä hän kertoi, ettei ihminen pysty omaksumaan, eikä varsinkaan hallitsemaan kaikkea sitä tietomäärää mitä jokaiselta erilaiselta viestimeltä tulee. Ihminen kuormittuu päivästä toiseen liian paljon.
Asiat tiedetään varsin pitkälle, mutta niille ei tehdä mitään.
Miksi?
Onko se TODELLA niin vaikeaa alkaa rakentaa uutta yhteiskuntaa, joka toimisi paremmin jopa Tuottavammin (ruma sana), kun sen rakenteita muokattaisiin paremmin ihmiselle sopivammaksi?
Ei ei se ole vaikeaa. Se on yksinkertaisesti TAHTOTILAsta kiinni.
Ihmisten työikää nostetaan – miksi?
Työaikajoustoja kehitetään – samoilla menetelmillä vuosikymmenistä toiseen – miksi?
Miten vaikeaa se on laskea, että ihmiset viihtyisivät ja jaksaisivat paremmin, kun työaikaa muutettaisiin radikaalisti ALASPÄIN laskien?
– Panostettaisiin oikeanlaisiin ihmistä tukeviin työmenetelmiin?
– Panostettaisiin oikeanlaisiin ihmistä tukeviin työvälineisiin?
– Panostettaisiin oikeanlaisiin ihmistä tukeviin työtila ratkaisuihin?
– Panostettaisiin yksilöihin, sen ison hirviön sijasta?
Käsittämätöntä – Kyllä!