--kamikaze-- kirjoitti 31.10.2010 13:25
Onko muilla samanlaisia pakkoajatuksia kuin minulla? Ovatko muuten saaneet näihin mistä apua? Olisin kiitollinen jos joku osaisi vastata mikä auttaisi/poistaisi pakkoajatukset.
Täälläpä toinen, jonka pakkoajatukset liittyvät puolison / itsensä vahingoittamiseen. Tällä hetkellä olen päässyt suht oireettomaksi, mutta vielä 2-1,5 vuotta sitten tilanteeni kuulosti hyvinkin samalta kuin sinulla. Itse en veitsiä autoon asti kuljettanut, mutta "pois silmistä" ne piti yöksi laittaa, esim tiskikoneeseen.
Ensinnäkin, hae ulkopuolista apua. Hienoa, että olet kertonut kumppanille oireistasi, et ole yksin. Kynnys lääkäriin menoon itselläni oli suuri, mutta näin jälkeenpäin en ole katunut pätkääkään. Itselläni aloitettiin citalopram-lääkitys oireisiin, ja se todellakin auttoi. Söin lääkkeitä reilun vuoden, ja tällä hetkellä siis olen suht oireeton. Tai ainakin oppinut sietämään / olemaan ahdistumatta silloin tällöin päähän tulevista ajatuksista. Olen aloittanut psykologilla käynnit, ja jatkossa tarkoitus on aloittaa psykoterapia oireiden syyn selvittämiseksi. Ihmisen mielellä on taipumus toimia "järkevästi", eli pakkoajatuksilla mieli "peittää" jotain "pahempia" asioita joita alitajunnasta kumpuaa, omassa tapauksessani siis varmaankin lapsuuden traumoja ja aikuisuuden kynnyksellä tapahtuneita asioita ja kriisejä, joita en ole osannut käsitellä. Näin ainakin psykologini mukaan 🙂 .
Kaikista vaikeinta oli oppia hyväksymään se, että pakkoajatukset tulevat aina olemaan jonkinlainen osa minua, jollakin tasolla ne tulevat aina vaivaamaan. Tämän hyväksyttyäni ahdistuksen määrä kuitenkin pieneni huomattavasti, olen sinut asian kanssa. Tiedän, että en kuuna päivänä vahingoita toista ihmistä. Kaikista pahinta näissä ajatuksissa pakko-oireiselle on se, että tietää että ei mitään voisi kuuna päivänä tehdä, mutta aina silti ajatuksiin tulee että "mitä JOS". Toinen ahdistava piirre on häpeä. Häpeä siitä että päähän tulee tällaisia asioita. Tästä seuraa se, että ihminen toistaa itselleen väkisin "ei saa ajatella noin", seurauksena se, että ahdistavat ajatukset palaavat entistä vahvempina. Tästä esimerkkinä se, että os joku sanoo sinulle, että "et saa ajatella vaaleanpunaista elefanttia", niin mitäköhän ensimmäisenä ajattelet 😀
Itse lopulta kun pakkoajatukset tulivat (yleensä iltaisin), niin annoin niiden tulla. En yrittänyt torjua niitä, vaan aloin oikein miettimään ja vatvomaan. Kas kummaa, kohta ajtukset eivät tuntuneet enää niin ahdistavilta, kielteisiltä ja häpeällisiltä. Antoi mielelle vapauden sallia nämä ajatukset, niin ne eivät enää toistuneet niin vahvoina ja lopulta sain niistä rauhan. Vähän niinkuin "siedätyshoitoa".
Suosittelen myös lukemaan, tai vähintään selaamaan kirjan "kerrasta poikki", kirjoittajana edna FOA ja Reid WILSON. Löytynee useimmista kirjastoista. Kirjassa on itsehoito-ohjeita. Itse tutustuin kirjaan vaiheessa, jossa en juuri kärsinyt enää oireista, mutta pelkkä kirjan selaaminen ja samanlaisiin tapausselostuksiin tutustuminen auttoi minua ja vähensi ajatuksia entisestään.
Mikäli englannin kieli taipuu, tästä linkistä löydät myös apua ajatusten ymmärtämiseen http://understanding_ocd.tripod.com/ocd_obsessions.html
En tällä erää ehdi kirjoittaa enempää, mutta suurimpana neuvona kehoitan menemään lääkärin pakeille. Myös psyk.sairaanhoitajan / psykologin luona käyminen auttaa. Keskustellessa heidän kanssaan, ole rehellinen.
Usko itseesi, että voit vapautua oireista niin, että pystyt jälleen elämään normaalia elämää. Et ole poikkeava, hullu, erilainen. Muista myös, että näitä oireita saattaa tulla kenelle vaan. Naapurisi voi kärsiä niistä yhtälailla kuin lähikaupan myyjäsi.
Toivottavasti tästä oli apua ja viesti löytää perille!
Hyvää talven jatkoa!