Miksi

Miksi

Käyttäjä Nimetön aloittanut aikaan 13.10.2023 klo 22:50 kohteessa Aikuisen elämää
Käyttäjä kirjoittanut 13.10.2023 klo 22:50

Miksi suuriosa ihmisistä kokee nykypäivänä niin paljon erinlaisia mielenterveysongelmia?

olen työterveydessä ollut lääkäriin yhteydessä erinäisistä ongelmista ja sain lähetteen työpsykologille. Kuitenkin sain myös lähetteet lääkäriltä verikokeisiin joissa maksa-arvot oli korkeat n. 200 paikkeilla, monista erinäisistä syistä.

No ei kuin uudestaan parin viikon päästä ja osa laskenut.

Lääkäri oli sitä mieltä että edelleen korkeat arvot ja vielä tarkempiin tutkimuksiin jotka mittaa pelkästään alkoholin käyttöö. Olen tästä hieman loukkaantunut ja haluan peruuttaa kaikki tulevat kanssa käymiset lääkärin kanssa enkä halua enää jatkotutkimuksiin koska alkaa ahdistaa ja liian raskasta. Tämä kuitenkin heikentää sitä että pääsisin varmaan jatkossa kelan tuella psykoterapiaan. Kerroin alkon käytöstäni hänelle enkä ole ongelmakäyttäjä tai millään tavalla ylikäytä alkoholia, kyllä ketuttaa ja loukkaantunut olo. Näinkö sitä masennusta ja ahdistusta hoidetaan työterveydessä että pelkkä alkoholin mittaus verestä on se työkalu?

Käyttäjä soroppi kirjoittanut 18.10.2023 klo 08:03

Vastaan tähän vaikka alkuperäinen käyttäjä lienee linjoilta poistunutkin; joo, näinhän se taitaa Suomessa olla että alkoholinkäyttö selvitetään aina masennuksen/ahdistuksen tutkimisen yhteydessä. Kai siinä on taustalla että pitkäaikainen käyttö (en väitä, että aloittajalla olisi sitä ollut, vaikka sitä lääkärit ilmeisesti yrittivät selvittää) nostaa masennuksen/ahdistuksen riskiä siinä määrin että siihen pyritään aina puuttumaan muiden hoitotoimenpiteiden ohessa.

Mikä on käytännössä estänyt sen että isäni olisi saanut mielenterveysongelmiinsa hoitoa koska hän ei ole juomista pystynyt/halunnut lopettaa 😑 Mikä puolestaan on myötävaikuttanut sekä äidin että minun sairastumiseen, eli yhteiskunnalle on tullut kahden kärpäsen terapiat maksettavaksi yhden välillä mahdollisesti pikkuisen krapulassa olevan kärpäsen hoidon hinnalla.

Olisikohan meidän perhe terveempi jos yhteiskunnan linja olisi toinen - en tiedä, ehkä. Toisaalta jos iskä ei ollut valmis juomistaan ongelmalliseksi myöntämään, se luultavasti olisi vaikuttanut siihen missä määrin hän olisiko ollut valmis terapiaprosessiin sitoutumaan.

Nyt tuli vasta mieleen, että olisikohan täysblokki-politiikan (ei hoideta ihmisiä joilla on edes viitteitä alkoholiongelmasta) taustalla myös pelko siitä että samanaikainen terapia ja alkoholinkäyttö lisää itsetuhoisuuden riskiä?

Valoisampana esimerkkinä, tiedän tapauksen jossa alkoholinkäytön takia työterveyden piiriin päätynyt (työnantaja oli nostanut esiin huolen, eli tapaus oli ihan erilainen kuin sinulla) päätyi lopulta työterveyden kautta terapiaan, johon hän lopulta oli tyytyväinen vaikka alkoholinkäytön selvittäminen ja penkominen ilmeisen nöyryyttävältä tuntuikin.