Etsijä kirjoitti 20.9.2015 15:45
Olen joskus kokeillut, ei tainnut olla mainittavaa eroa normaaliin. Propral en sellainen turruttava lääke, eikä sitä voi suositella, jos pitäisi olla skarppina yleisön edessä.
Lapsesta (2,5-vuotiaasta asti) esiintyneenä voin kertoa, että parhaiten noissa asioissa auttaa yksinkertaisesti esiintymiskokemus. Eli rohkeasti vain framille aina kun vaan voi! Laulamaan opitaan laulamalla, kirjoittamaan kirjoittamalla ja esiintymään esiintymällä.
Esiintymistä pelkäävä on käsittääkseni lähinnä peloissaan siitä, että yleisö ei pidä hänestä. Katselin hiljattain hauskaa jännityssarjaa Murdochin mysteerit. Siellä kuvattiin vanhaa vaudevilleä, ja sellaistahan se oli, että jos esiintyjästä ei tykätty, häntä viskeltiin kananmunilla ja muilla vastaavilla jutuilla. Onneksi Suomessa ei tällaista tapahdu, ei ainakaan kouluissa, oppilaitoksissa tai muissa julkisissa paikoissa.
Kasvojen menettäminen on aika jännä juttu. Nykyään teen yleensä esiintyessäni niin, että jos jokin menee pieleen, niin nauran sille yhdessä yleisön kanssa. Jos joku korjaa virheeni, kiitän häntä. Ole nöyrä ja avoin yleisön edessä, niin saat heidät puolellesi. Ja ota oppia virheistäsi. Hyväksi esiintyjäksi tullaan juuri ottamalla oppia aikaisemmista kerroista ja kehittämällä koko ajan eteenpäin sitä omaa juttua. Ja tietysti harjoittelemalla! 🙂👍
Tämä on monta vuotta vanha viestiketju, mutta en voinut jättää kommentoimatta tähän kun sen googlella löysin.
On väärin vähätellä, että esiintymisjännitys johtuu harjoituksen tai kokemuksen puutteesta, tai korjautuisi pelkästään niillä. Sanoisitko vaikka lukihäiriöiselle, että "kato lueskelet vaan hei paljon".
Monilla se on kuitenkin jotain ihan muuta. Itse kärsin vuosia sosiaalisten tilanteiden pelosta ja esiintymisjännityksestä. Yritin harjoitella, kouluttautua paremmaksi, "haastaa" itseäni, mennä sinne kuuluisalle epämukavuusalueelle ja ties mitä. Kävin esiintymisvalmennuksessa ja psykologilla. Tilanne ei kuitenkaan helpottanut yhtään.
Eräs tuttu lääkäri suositteli betasalpaajaa, ja kuin napin painalluksesta pahimmat oireet hävisi ja yhtäkkiä olin kuin eri maailmassa noissa tilanteissa. Vuosienkin jälkeen minulla on edelleen oireita ilman lääkitystä, eli tottumisella ei ole mitään tekemistä asian kanssa minun kohdalla. "Normaalilla" ihmisellä varmasti on, mutta uskon minun kohdallani tämän olevan neurologista. Suvussa on jonkin verran mieöenterveysongelmia ja mm tarkkaavaisuuahäiriötä, uskon tällä olevan jotain yhteyttä. Äidilläni on lähes identtiset oireet sosiaalisissa ja esiintymistilanteissa.
Mitä tulee propralin käyttöön, niin itselläni ollut nyt muutaman vuoden se käytössä, 20mg riittää minulla poistamaan pahimman tärinän hankalissa tilanteissa ilman, että se väsyttää tms. Se on ollut melkoinen pelastus, kaikenlainen esiintyminen oli ollut lapsesta asti tuskaista.