Seksuaalisen kaltoinkohtelun vaikutukset identiteettiin ja ihmissuhteisiin

Ryhmächat alkaa 28.01.2025 klo 13:00 ja loppuu 28.01.2025 klo 14:30

Seksuaalisen kaltoinkohtelun vaikutukset identiteettiin ja ihmissuhteisiin

Lapsena koettu seksuaalinen kaltoinkohtelu muokkaa syvästi ihmisen minuutta ja tapaa hahmottaa itseään, muita ja maailmaa. Kaltoinkohtelun aikana koettu pelko, häpeä ja voimattomuus voivat juurtua niin syvälle, että ne vaikuttavat aikuisenakin itsetuntoon, tunne-elämään ja kykyyn luoda läheisiä ihmissuhteita. Usein nämä vaikutukset ilmenevät tiedostamattomina toimintamalleina, kuten vaikeutena luottaa ihmisiin, tarpeena miellyttää muita tai vaikeutena asettaa omia rajoja.

Erityisen merkittävä rooli on tunteiden tukahduttamisella. Moni seksuaalista kaltoinkohtelua kokeneista on lapsena joutunut piilottamaan tunteensa, kuten pelon, vihan tai surun, koska niitä ei ollut turvallista ilmaista. Tämä voi näkyä aikuisuudessa esimerkiksi ahdistuksena, vaikeutena tunnistaa omia tarpeita tai emotionaalisena turtumuksena.

Roolit ja selviytymismekanismit

Seksuaalista kaltoinkohtelua kokeneet omaksuvat usein rooleja, jotka auttoivat selviytymään lapsuuden olosuhteissa. Näitä voivat olla esimerkiksi kiltti tottelija, muiden tarpeiden asettaja itsensä edelle tai perheen huoltaja. Aikuisuudessa nämä roolit voivat kuitenkin kääntyä meitä vastaan, sillä ne estävät aidon minuuden ilmentymistä ja kuormittavat henkisesti.

Kaltoinkohtelua kokeneet ovat ehkä oppineet myös olemaan hiljaa ja pitämään kokemuksemme salassa, mikä vahvistaa häpeän ja yksinäisyyden tunteita. Ryhmässä on mahdollisuus kohdata ja jakaa näitä kokemuksia turvallisessa ja hyväksyvässä ilmapiirissä.

Luottamuksen ja identiteetin uudelleenrakentaminen

Seksuaalisen kaltoinkohtelun vaikutusten käsittelyssä keskiössä on oman tarinan hyväksyminen osaksi omaa elämää. Hyväksyntä auttaa tunnistamaan haitalliset uskomukset, kuten syyllisyyden tai arvottomuuden tunteen, jotka usein syntyvät kaltoinkohtelun seurauksena. Hyväksyntä ei tarkoita sitä, että hyväksyisi toisen ihmisen tekemät väärät teot. Hyväksyntä kohdistuu oman tarinan ja todellisuuden käsittelyyn. Tunnistaminen on ensimmäinen askel kohti näiden uskomusten haastamista ja uudenlaisen, myötätuntoisemman suhteen rakentamista itseemme.

Aikuisuudessa voi opetella asettamaan rajoja, hyväksymään itsensä sellaisena kuin on ja löytää turvallisuuden tunteen. Tähän prosessiin kuuluu myös itsen suojelemisen ja omien tarpeidemme tunnistamisen opetteleminen.

Keskustelumme pohjalle voi miettiä esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

  • Millaisia rooleja olet saattanut omaksua lapsuutesi kaltoinkohtelun seurauksena, ja miten ne näkyvät nykyisessä elämässäsi?
  • Miten luottamus itseesi ja muihin on muuttunut matkan varrella?
  • Mitkä asiat auttavat sinua tällä hetkellä tuntemaan olosi turvallisemmaksi ja enemmän omaksi itseksesi?