Kesä – lomaa vai paniikkia, miten valmistautua?

Ryhmächat alkaa 31.05.2022 klo 13:00 ja loppuu 31.05.2022 klo 14:30

Kesäaika voi tuntua haastavalta: hoitotaho on lomalla, mutta oma vointi ei välttämättä anna lomaa.
Onneksi moni taho tarjoaa apua myös kesällä. Voit myös itse varautua kesätauon mahdollisesti mukanaan tuomiin haasteisiin.
– Tutut rutiinit, aikataulut ja tekemiset, saavat meidät pysymään paremmin sellaisessa vireystilassa, jossa olemme vastaanottavaisempia ulkopuolisille virikkeille ja siedämme paremmin myös mielialaa uhkaavia tekijöitä.
– Juuri loma-aikana on vaarana, että lisääntynyt vapaa-aika saa mielemme suuntautumaan liikaa omaan sisäiseen elämäämme. Rutiinit suojaavat tältä, koska arkinen tekeminen auttaa huomion siirtämiseen pois itsestä.
– Loma-aikana sellaiset tilanteet, joissa traumatoipuja kohtaa ennustamattomia traumanlaukaisijoita tai joissa hän ei pysty hallitsemaan itseään, käyvät todennäköisemmiksi. Siksi on hyödyllistä opetella ennakoimaan itselle mahdollisesti vaikeita tilanteita ja suunnitella omaa toimintaa erilaisissa haastavissa paikoissa. Joskus ennakointi tarkoittaa sitä, että väistää hankalaksi tietämänsä tilanteen. Väistäminen ei ole aina mahdollista, ja lisäksi se ei kehitä kykyä selvitä hankalista tilanteista, joten se ei sovi toiminnan yleiseksi ohjenuoraksi.
– Yksi kesän jaetuista tavoitteista on rentoutuminen. Taito rentoutua ja rauhoittua on hyvinvoinnin kannalta olennainen, ihminen tarvitsee sitä. Sen sijaan pitkäaikainen jännittyneisyys ja kykenemättömyys rentoutua on sekä psyykkisesti että fyysisesti stressaavaa.
– Mukavia asioita kannattaa tehdä, mukavia ihmisiä tavata ja mukaviin tilaisuuksiin osallistua. Silloin omat voimavarat kasvavat ja elämä tuntuu elämisen arvoiselta.

https://suomendelfins.fi/milla-evailla-kesan-yli/
https://suomendelfins.fi/kun-terapeutti-on-lomalla-kenelle-voin-soittaa/
https://suomendelfins.fi/apua-kesalla/