Parisuhde

Ryhmächat alkaa 05.02.2020 klo 17:00 ja loppuu 05.02.2020 klo 19:00

Ahdistaako sinua ajatus parisuhteesta? Koetko paineita löytää itsellesi kumppanin, mutta samanaikaisesti pelkäät sitoutumista?

Jos jo elät parisuhteessa, pystytkö olemaan kumppanisi kanssa aidosti läsnä? Koetko, että välillänne on luottamusta, ja teidän on helppo osoittaa toisillenne läheisyyttä? Pystytkö nauttimaan seksistä vai onko se enemmänkin vain suorittamista? Tuntuuko, että parisuhteessanne toinen määräilee ja haluaa päättää kaikesta?

Jos lapsuudessa koetun hyväksikäytön traumaa ei tiedosta tai sitä ei ole terapeuttisesti käsitelty, trauman vaikutukset tulevat näkyviin aikuisena solmitussa parisuhteessa. Trauma aktivoituu usein juuri silloin, kun suhde on edennyt turvalliselta tuntuvaan vaiheeseen. Aktivoitumisen myötä hyväksikäyttöä kokeneen tunne-elämä muuttuu myrskyisäksi, ja kumppani sekä parisuhde joutuu koetukselle.

Hoitamaton trauma voi aiheuttaa parisuhteessa halun salata oma sisäinen maailma, ja siitä seuraavat epäaitouden ja kohtaamattomuuden. Edellytykset tuntea yhteyttä, välittämistä ja rakkautta kapenevat. Niiden tilan ottavat epävarmuus ja kielteiset tunteet kuten mustasukkaisuus. Pahimmillaan päädytään toistamaan traumaa: hakeudutaan hyväksikäyttävään/väkivaltaiseen parisuhteeseen, eikä osata pyrkiä siitä pois.