Omien vahvuuksien tunnistaminen ja hyödyntäminen

Ryhmächat alkaa 27.05.2025 klo 13:00 ja loppuu 27.05.2025 klo 14:30

Ryhmächat on tarkoitettu täysi-ikäisille, jotka ovat lapsena kokeneet seksuaaliväkivaltaa. Jotta ryhmäkerta toteutuu, tulee vähintään kolmen ryhmäläisen olla paikalla ensimmäisen 15 minuutin sisällä.

 

Mitä vahvuudet ovat?

Vahvuudet ovat yksilön taitoja, kykyjä ja ominaisuuksia. Ne ovat jokaisen ihmisen yksilöllisiä, omia parhaita puolia. Vahvuudet voivat olla omia synnynnäisiä taipumuksia, niin sanottuja luonnonlahjoja, tai hankittuja taitoja ja tietoja. Jokainen ihminen ponnistaa lapsuuden kokemuksistaan käsin ja luo käsitystä omista vahvuuksistaan vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa elämän varrella. Varhaislapsuuden kokemuksilla voi olla suuri merkitys siinä, miten kykenee tunnistamaan vahvuuksiaan ja osaa hyödyntää niitä myöhemminkin elämässä.

Ihmisen vahvuuksien käsitettä voidaan pitää ajassa ja paikassa muuttuvana, sillä ihmisen toiminta ja käytös muovautuu aina sen mukaan, missä tilanteessa tai paikassa hän toimii sekä mihin hän tähtää toiminnallaan. Samoin ihmisen toimintaympäristö muuttuu eri elämänvaiheiden mukaan, ja yksilölliset vahvuudet nousevat eri tavoin esiin esimerkiksi työssä ja harrastuksissa kuin kriisitilanteissa.

Traumatisoituneen henkilön käsitys itsestään voi olla hyvin kielteinen, ja hänen voi olla vaikeaa nähdä itsessään olevan myönteisiä puolia tai vahvuuksia. Jokaisella ihmisellä on kuitenkin monenlaisia, toisinaan piileviäkin, ominaisuuksia, taitoja ja kykyjä. Omia vahvuuksiaan tunnistettuaan on mahdollista rakentaa pohjaa, jonka päälle voi rakentaa omaa tulevaisuuttaan ja jonka pohjalta on helpompi tehdä itsensä kannalta hyviä päätöksiä.

 

Omien vahvuuksien tunnistaminen voi lisätä jaksamista ja hyvinvointia

Omien vahvuuksien tuntemisesta ja itsessä myönteisiä tunteita herättävien asioiden ja tilanteiden pohtimisella voi olla merkittävä positiivinen vaikutus elämässä, esimerkiksi sosiaalisissa suhteissa, opiskeluissa, työelämässä tai harrastuksissa menestymisen sekä oman jaksamisen kannalta. Elämässä voi tehdä itselle parhaiten sopivia valintoja ja päätöksiä, kun tiedostaa ja tunnistaa omat vahvuudet ja ne ympäristöt, joissa itselle on luontaisinta toimia. Itselle hyvät ja sopivat valinnat tukevat jaksamista, mielenterveyttä ja tyytyväisyyttä omaa elämää kohtaan.

Ihmiselle voi olla luontaista taipumista kiinnittää huomiotaan asioihin ja tilanteisiin, joita ei osaa, joissa epäonnistuu tai jotka muuten herättävät hankalia tunteita. Tämä voi olla erityisen tyypillistä ihmiselle, joka on kokenut kaltoinkohtelua ja traumoja. Joissakin tilanteissa tietyt yksilölliset ominaisuudet voivat näyttäytyä vahvuuksina, toisissa tilanteissa ne puolestaan voivat näyttäytyä heikkouksina. Kun toimii vahvuuksillaan, tuo se voimia. Jos taas toimii heikkouksiensa kautta, väsyy ja turhautuu helpommin.

Positiivinen psykologia on kiinnostunut ihmisen vahvuuksista, ja alalta on kertynyt tutkimustietoa siitä, että omia vahvuuksiaan hyödyntävät ihmiset ovat onnellisempia kuin ihmiset, jotka eivät tunnista eikä hyödynnä vahvuuksiaan.

 

Omien vahvuuksien tunnistaminen

Omia vahvuuksia pohtiessa voi olla hyvä lähteä liikkeelle esimerkiksi siitä, millaisena kokee näyttäytyvänsä erilaisissa arjen tilanteissa. Omien vahvuuksien tunnistamisessa niitä kannattaa pohtia erityisesti myönteisiksi koettujen kokemusten kautta: omassa mielessään voi palata tilanteisiin, joissa kokee onnistuneensa, saavuttaneensa tai tuottaneensa jotain hyvää. Missä olet aina ollut hyvä? Mistä olet saanut tunnustusta tai kehuja? Yksi tapa tarkastella omia vahvuuksia voi niin ikään olla sen pohtiminen, mikä on itselle helppoa tai luontevaa tai mitä sellaista osaa, josta on hyötyä itselle tai muille.

Omien vahvuuksien tunnistamisessa voi pohdinnan tukena hyödyntää esimerkiksi seuraavanlaisia kysymyksiä:

  • Mihin asioihin olet tyytyväinen itsessäsi?
  • Millaisista asioista iloitset itsessäsi?
  • Millaiset ominaisuudet ja luonteenpiirteet itsessäsi vahvistavat hyvinvointiasi?
  • Millaisia asioita tykkäät tehdä?
  • Mitä osaat mielestäsi hyvin?
  • Millaisista asioista sinua on kehuttu? Voit muistella esimerkiksi niitä myönteisiä asioita, joita hyvä ystävä tai joku muu henkilö on sinusta puhunut.
  • Millaisia taitoja tunnistat itselläsi olevan, jotka hyödyttävät sinua työssä/opiskelussa, vapaa-ajalla, ihmissuhteissa tai itsesi huolehtimisessa?
  • Millaiset ominaisuudet tai taidot kannattelevat sinua vaikeissa tilanteissa eteenpäin?

Omia vahvuuksiaan on mahdollista kartoittaa myös pohtimalla, millaiset ominaisuudet ja taidot itsessä saisi sanomaan lauseita, kuten:

”Olin innostunut tehdessäni asiaa X”

”Koin tekeväni jotain tärkeää tehdessäni asiaa X”

”En malttanut lopettaa asian X tekemistä”

”Sain paljon aikaan, kun tein asiaa X”

”Olin rohkea tehdessäni asiaa X”

”Nauroin ja hymyilin sen aikana, kun tein asiaa X”

”Sain asian X tekemisestä energiaa”

”Koin vapauden tunnetta tehdessäni asiaa X”

”Sain haastaa itseäni sopivasti asiaa X tehdessäni”

Itselleen voi laatia myös niin sanotun vahvuuskartan, johon voi kerätä mm. seuraavia asioita:

  • asiat, joita rakastan tehdä
  • ammatillinen ydinosaamiseni/muu ydinosaamiseni esim. opiskeluissani, harrastuksessani, muussa mielenkiinnon kohteessani
  • myönteiset ominaisuuteni
  • fyysiset vahvuuteni
  • luonteenvahvuuteni
  • osaamiseni ja taitoni
  • onnistumiseni
  • merkittävät/myönteiset kokemukseni
  • verkostoni
  • piilossa olevat vahvuuteni
  • lahjakkuuteni

Vahvuuskartasta voi poimia sellaiset osaamiset ja taidot, joiden käyttämisestä on tällä hetkellä tai edelleen innostunut. Näitä voi kuvata niin sanottuina ydinvahvuuksina, eli omina todellisina vahvuuksina. Kartasta voi poimia myös ne taidot ja osaamiset, joita ei enää jatkossa halua käyttää. Lisäksi kartasta voi poimia asioita, joita haluaisi osata paremmin tai joita haluaa itsessään kehittää.

 

Lähteet

Mielenterveystalo n.d. Opiskelu-uupumuksen ehkäisyn omahoito-ohjelma: 9. Tunnista kykysi. 

Opinvoimala n.d. Vahvuudet. 

Pajunen, R. 2019. Omaa tehtävää etsimässä: Löydä vahvuutesi ja intohimosi. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava.

Ståhlberg, L. & Herlevi, M. 2017. Omannäköinen elämä: Näin teet hyviä valintoja. Jyväskylä: PS-Kustannus.

Uusiautti, S. 2019. Tunnista vahvuutesi ja menesty. Helsinki: Kirjapaja.