Miten tunteet ohjaavat toimintaa?

Ryhmächat alkaa 29.04.2025 klo 13:00 ja loppuu 29.04.2025 klo 14:30

Ryhmächat on tarkoitettu täysi-ikäisille, jotka ovat lapsena kokeneet seksuaaliväkivaltaa. Jotta ryhmäkerta toteutuu, tulee vähintään kolmen ryhmäläisen olla paikalla ensimmäisen 15 minuutin sisällä.

Tunteet

Melkeinpä kaikkeen ihmisen toimintaan liittyy tunteita. Tunteet ovat olennaisia, jotta ihminen kykenee esimerkiksi luottamaan, haaveilemaan, toivomaan sekä arvostamaan. Tunteet ovat läsnä kognitiivisissa toiminnoissa, kuten vaikutelmien saamisessa, tulkitessa toisia ihmisiä ja ympäristöä sekä erilaisten havaintojen tekemisessä. Tunteita tarvitaan myös erilaisten päätösten tekemisessä, ja minäkuvan ja itsetunnon perustana olevissa käsityksissäkin tunteet ovat keskeisessä roolissa.

Ihmisen toiminnassa ja reaktioissa tunteet ovat mukana, ja pääsääntöisesti ne voivat saada ihmisen toimimaan erilaisissa tilanteissa tarkoituksenmukaisesti ja sopivasti. Tunnereaktiot saattavat kuitenkin myös johtaa harhaan ja synnyttää virhetulkintoja, joten kaikki tunteet eivät suinkaan ole erehtymättömiä.

Tunteilla on myös aina jokin viesti ihmiselle, ja tunteiden välittämiä viestejä onkin hyödyllistä opetella havainnoimaan. Tunteet ovat nimittäin tarkoituksenmukaisia viestejä omista tarpeista, ja niitä kannattaa kuunnella, sillä omista tarpeista välittäminen on hyvinvoinnin kannalta tärkeää. Myös vaikeiksi koetut tunteet sisältävät usein tarpeellista tietoa siitä, mikä voisi olla itselle hyödyllistä juuri tällä hetkellä.

Jos jatkuvasti ohittaa omat tunteensa, myös kyky tunnistaa omia tarpeitaan voi heiketä. Omien tarpeiden ohittamisen myötä myös käsitys omasta minuudesta voi alkaa häilyä. Tällöin saattaa olla vaikeaa myös tunnistaa, kuka ylipäätään on ja mitä haluaa. Tunteiden tukahduttaminen saattaa niin ikään lisätä pelkoa voimakkaita ja vaikeiksi koettuja tunteita kohtaan.

Tunteiden tuomat viestit

Tunteet ovat alun perin kehittyneet suojelemaan ihmistä, ja sen vuoksi ne varoittavat uhista ja vaaroista melko herkästi. On mahdollista, että toisinaan tunteen tuoma viesti voi johtaa ihmistä harhaan. Esimerkiksi pelko ja ahdistus saattavat nousta sellaisissakin tilanteissa, joissa ei todellisuudessa ole mitään vaaraa. Erityisesti traumatisoituneella ihmisellä tunteet voivat aiempien vaikeiden kokemusten vuoksi tuoda herkästi viestiä erilaisista uhista tai vaaroista, vaikka nykyhetki olisikin täysin turvallinen.

Tunteiden pohjimmainen tarkoitus on auttaa ihmistä orientoitumaan erilaisiin tilanteisiin ja säätelemään vireystilaansa. Tunteet auttavat ihmistä pysymään toimintavireessä ja pääsemään kulloiseenkin päämääräänsä. Tunne voi ohjata ihmisen käyttäytymistä joko kohti jotain tai pois jostakin. Joillekin ihmisille saattaa olla luontaista herkästi vältellä epämiellyttäviä tunteita herättäviä tilanteita. Hankalalta tuntuvia tilanteita vältellessä pysyy kuitenkin samalla yllä uskomus tilanteen vaarallisuudesta tai epämiellyttävyydestä, jolloin elämä voi kaventua. Vaikeilta tuntuvia tunteita on kuitenkin tärkeä oppia sietämään, sillä sietokyvyn kasvaessa vähenee tarve vältellä asioita tai tekemisiä. Kun oppii vähentämään vaikeiden tunteiden välttelyä, on mahdollista saada uusia, rohkaisevia kokemuksia siitä, että pärjää erilaisissa tilanteissa. Positiivisiksi koetut tunteet puolestaan toimivat toimintaa ylläpitävänä voimana, mikä on lähtökohtaisesti hyödyllistä. Toisinaan riskinä myönteisten tunteiden ohjaamassa toiminnassa on kuitenkin se, että yksilö uuvuttaa itsensä, kun palautumiselle ei järjesty riittävästi aikaa.

Tunteet, ajatukset ja toiminta vaikuttavat kaikki toinen toisiinsa, ja toiminta ja ajatukset voivat vahvistaa tai heikentää tunteen voimakkuutta.  Tunne ja teko ovat kuitenkin aina eri asioita. Tunne on yksilön sisäinen kokemus, teko taas on päätökseen perustuvaa toimintaa.  Tunteet herättävät ajatuksia, jotka taas ehdottavat jonkinlaista toimintaa. Tunteet eivät kuitenkaan itsessään pakota mihinkään toimintaan. Tunteitaan ja ajatuksiaan ei voi valita, mutta käyttäytymisensä voi.

Vaikka omia tunteitaan on tärkeää kuunnella, ei tunteiden tulisi kuitenkaan liiallisesti ohjata käytöstä. Aikuisena jokainen ihminen on itse vastuussa omasta käytöksestään ja tunteiden säätelyllä on olennainen rooli siinä, etteivät tunteet ohjaile toimintaa ylen määrin. Tunteiden säätelyn edellytyksenä on tunteiden kohtaaminen ja hyväksyminen juuri sellaisina kuin ne ovat. Tämän lisäksi on tarpeellista kyetä ottamaan etäisyyttä tunteisiinsa ja osata suunnata huomiotaan toisaalle, kuten omaan hyvinvointiin ja muuhun tekemiseen. Edellytys tunteen säätelylle on myös se, että reagoi tunteen taustalla olevaan tarpeeseen, jotta on mahdollista muuttaa tilannetta tarpeen mukaisesti.

Tunteisiin saa ja kannattaa suhtautua kiinnostuneesti, uteliaasti ja lempeästi, sillä neutraali, tutkiva ja tuomitsematon asennoituminen omia tunteitaan kohtaan kohentaa stressinsietoa ja lisää hyvinvointia. Tunteet ovat luonteeltaan inhimillisiä ja niitä saa tuntea aivan vapaasti. Aina ei kuitenkaan voi eikä kannata toimia puhtaasti tunteen ohjaamana, ja siitä huolimatta tunteet kertovat tarpeista, joiden tunnistaminen on hyvinvoinnin kannalta tärkeää.

Lähteet
Duodecim Terveyskirjasto 2024. Tunteet ja tunteiden säätely.
Mielenterveystalo n.d Mitä tunteet ovat?
Mieli Suomen Mielenterveys ry 2021. Tunteet suuntaavat ajatuksia ja toimintaa.