Hämäränhyssy – mistä voimia talveen?

Ryhmächat alkaa 01.12.2021 klo 17:00 ja loppuu 01.12.2021 klo 19:00

Hämäränhyssyllä tarkoitetaan auringon laskusta alkavaa hämärää. Aikana ennen sähkövaloa hämärän laskeutuminen kokosi ihmiset ulkotyöstä sisätiloihin. Siellä eri sukupolvet kohtasivat, tekivät puhdetöitä ja tarinoivat yhdessä. Yhdessäoloon liittyi päivän koitoksista palautumista, mukavaa tekemistä ja läsnäoloa.

Pakollisen luonnonoloihin mukautumisen lisäksi tämä tapa oli selviytymiskeino: ihmiset ruokkivat sielua ja ruumistaan ja soivat omille tarpeilleen omistettua aikaa.

Nykyaikana vastaava toimintaa nimitetään hyggeilyksi. Sillä viitataan arkiseen yhteenkuuluvuudentunteeseen, turvallisuuden, henkisen läsnäolon, mukavuuden ja kodikkuuden tunteeseen, johon yhdistyy hyvinvointi ja seesteinen mieliala. Hyggeiltäessä ollaan kiireen ja suorittamisen tuolla puolen.

Suurin osa suomalaisista kärsii kaamosoireilusta, ja osa myös -masennuksesta. Evoluutio ei ole ehtinyt evästämään meitä sietämään paremmin pimeää vuodenaikaa, ja siksi pohjoisen ihmisellä on edelleen tarvetta hämäränhyssy(ttely)lle tai hyggeilylle.

Mitkä ovat Sinun tepsivät tapasi kohdata pimeä vuodenaika? Lisäätkö kotoilua vai pyritkö hakeutumaan toisten seuraan? Järjestätkö itsellesi aikaa sellaisen tekemisen parissa, josta todella pidät? Jos hemmottelet itseäsi, niin millä tavalla? Luotko kenties ympärillesi tunnelmia, joissa pystyt rentoutumaan ja olemaan vain? Mistä sinä saat voimaa syksyn ja talven pimeyteen?

Tule chattiin jakamaan omat vinkkisi keinoista, joiden turvin jaksat astella pimeän kauden yli.