RT-palvelus ja parisuhde

RT-palvelus ja parisuhde

Käyttäjä Antero_P aloittanut aikaan 29.05.2014 klo 07:41 kohteessa Kaveria ei edelleenkään jätetä
Käyttäjä Antero_P (Työntekijä) (Suomen Rauhanturvaajaliitto ry) kirjoittanut 29.05.2014 klo 07:41

Täällä voi jakaa kokemuksia RT-palvelun ja parisuhteen ihanuuksista tai kamaluuksista.

Käyttäjä miinakoo kirjoittanut 02.06.2014 klo 12:22

Moi, mua mietityttää mustasukkaisuus, kun toinen on kaukana. Miten osaisi olla siten, että se ei häiritsisi myös niitä hetkiä kun ollaan tekemisissä? Mistä erottaa aiheellisen ja aiheettoman mustasukkaisuuden???

Käyttäjä Friidaa kirjoittanut 09.06.2014 klo 13:33

Moi!

Mua mietityttää monenko rauhanturvaajan parisuhde hajoaa mm. ton mustasukkaisuuden tai pettämisen vuoksi?? Poikaystävä haluaa rauhanturvaajaksi...

Käyttäjä Antero_P (Työntekijä) (Suomen Rauhanturvaajaliitto ry) kirjoittanut 11.06.2014 klo 13:40

RT-palveluksesta ja erossa olemisesta kannattaa puhua ennen lähtöä.
Kun suhde on kunnossa ja luottamus on molemminpuolinen, niin se edesauttaa ja helpottaa palveluksen aikaista erillään oloa.

Mustasukkaisista ajatuksista kannattaa myös puhua etukäteen. Jos on taipuvainen mustasukkaisuuteen, niin siihen voi saada apua esim. kriisikeskuksista, terveyskeskus psykologilta, työ-/opiskelijaterveydenhuollosta, luottoystäviltä, luottamuksellisesta vertaistuesta jne. Mitä voimakkaammin kokee mustasukkaisuuden ja mitä enemmän se vaikuttaa normaalielämään, niin silloin on ehkä aihetta hakeutua ammattiauttajalle.

Aiheellista ja aiheetonta mustasukkaisuutta on ehkä vaikea erottaa, koska mustasukkaisuudelle taipuvainen kokee ja tuntee epäluulon samalla lailla.

Molemminpuolinen luottamus ja toisen kunnioitus on onnistuneen RT-palveluksen perusedellytys parisuhteen kannalta.

Käyttäjä Windy83 kirjoittanut 20.09.2014 klo 19:17

Mitäs kun puoliso on lähtenyt reissuun ja kaikki on vaikuttanut olevan hyvin kunnes lomien jälkeen hän ilmoittaa haluavansa päättää suhteemme vaikka hänestäkin meillä asiat ovat paremmin kuin aikaisemmin? Liekö pyöreiden vuosien täyttäminen aiheuttanut jonkin ikäkriisin, mutta mitä voi puolisona tehdä kun näkee että toinen kipuilee henkisesti ja työntää minua pois? Kun ei nyt kuitenkaan haluaisi luovuttaa useamman vuoden hyvää suhdetta näin toisen reissun aikana...

Käyttäjä miinakoo kirjoittanut 22.09.2014 klo 13:08

Windylle:

Onko mahdollista, että puoliso olis löytänyt jonkun toisen, mutta ei vain kerro sitä? Mitä hän kertoo erohalunsa syyksi?

Ja ainahan ikäkriisi on mahdollinen tai jotkut muut ihan omaan itseen liittyvät käsittelemättömät jutut, jotka puskevat nyt syystä tai toisesta pintaan.

Toivottavasti teille käy hyvin!

Käyttäjä Windy83 kirjoittanut 22.09.2014 klo 19:35

Olisi kyllä aikamoista kohtalon ivaa jos hän olisi löytänyt toisen... Itsellä kun meni pari vuotta päästä mustasukkaisuudesta ja nyt olen kokenut suhteemme hyvin vakaaksi.
Syy erohaluun on kuulemma se, että hän on masentunut ja ahdistunut eikä koe voivansa olla parisuhteessa kun itsestään huolehtiminenkin käy työstä. Hän on aina ollut rehellinen joten sinänsä uskoisin hänen puhuvan totta. Lisäksi hän on toiminnut aikaisemmissakin suhteissa samoin. Kun elämä ahdistaa, on helpompi vetäytyä yksinäisyyteen. Tiedän sen varsin hyvin sillä olen itse ollut samanlainen. Siksi haluaisinkin olla hänen tukenaan vaikeina aikoina... Mutta katsotaan nyt miten käy 😞

Käyttäjä Antero_P (Työntekijä) (Suomen Rauhanturvaajaliitto ry) kirjoittanut 24.09.2014 klo 19:26

Joskus saattaa olla niin, että palvelusaika ei vastaakaan odotuksia ja siellä on paineita ja stressiä monista eri syistä.

Asioita ei kannata jäädä yksin pohtimaan.

Onko muilla kokemuksia siitä, että RT-palvelus kuormittaa rauhanturvaajaa ja stressi on niin kova, että se vaikuttaa parisuhteeseen?

Mikä neuvoksi?

Käyttäjä Antero_P (Työntekijä) (Suomen Rauhanturvaajaliitto ry) kirjoittanut 24.09.2014 klo 19:28

Voi hyvinkin olla, että hän on oikeassa siinä, että kokee olevansa masentunut ja ahdistunut. Masentunut on vahva ilmaus ja yleistä arkikielessä, kun asiat painavat ja on stressiä.

Ahdistuneessa mielialassa tulee usein tehtyä äkillisiä päätöksiä, joita ei ehkä ole loppuun saakka mietitty. Sanotaankin, että vaikeissa olotiloissa ei kannata tehdä isoja päätöksiä. Ne eivät tahdo perustua järkisyihin vaan ovat enemmänkin paniikkipäätöksiä hankalan olon vuoksi.

Kannattaisiko nyt vain todeta hänelle ettei hätäillä. Odotelkaa ja katsokaa tilanne hyvän aikaa kotiutumisen jälkeen.

Onko sinulla luottohenkilöä jonka kanssa voit puhua omasta olosta?

Jos hänellä on noinkin hankala tilanne, niin häntä voi kehottaa juttelemaan asiasta luotettavan kaverin kanssa tai olemaan yhteydessä palveluspaikan pappiin tai sosiaalikuraattoriin (jos siellä on). Suomen Rauhanturvaajaliiton vertaistukipuhelimeen voi soittaa nimettömänä ja ettei soittajan numeroa näy ja jutella luottamuksellisesti.

Asioita ei kannata jäädä yksin pohtimaan. Joskus saatta olla niin, että palvelusaika ei vastaakaan odotuksia ja siellä on paineita ja stressiä monista eri syistä.

Toivon mukaan asiat järjestyvät parhain päin ja hankalalle ololle löytyisi nimi ja aiheuttaja.

Käyttäjä Windy83 kirjoittanut 26.09.2014 klo 17:00

Antero: kaikesta hänen kirjoittamastaan paistaa paniikkiratkaisun tuntu: hän ei koe voivansa olla parisuhteessa. Hän ei kuitenkaan sano ettei hän HALUA olla parisuhteessa. Mielestäni tämä kertoo jotain hänen ajatusmaailmastaan.
Iltselläni on onneksi aivan ihana luottohenkilö kouluterveydenhuollossa jonka kanssa asiaa olen pureskellut. Hänenkin mielestä avopuolisoni kaipaisi ulkopuolisen tukea ja keskusteluapua, mutta kuinka saada perisuomalainen jääräpää ottamaan/hakemaan apua?

Käyttäjä miinakoo kirjoittanut 29.09.2014 klo 13:07

Mulle tulee sellainen mielikuva, että teidän suhteella on vielä toivoa, jos vain sinä itse jaksat olla parisuhteessa ja ottaa vastaan miehen pahaa oloa.

Joku perisuomalainen jääräpää (mies) voisi täällä kertoa, että miten jääräpään saa hakemaan apua ja ottamaan sitä vastaan...

Käyttäjä Antero_P (Työntekijä) (Suomen Rauhanturvaajaliitto ry) kirjoittanut 07.10.2014 klo 21:54

Ei tässä oikein voi muuta kuin odotella. Seuraavalla palvelusvapaalla voi hienovaraisesti tarjota mahdollisuutta käydä asioita läpi.
Hienoa, että sinulla on luottohenkilö. Se helpottaa omaa oloasi.

Käyttäjä miinakoo kirjoittanut 04.12.2014 klo 14:34

Jos käyt täällä vielä Windy, niin kerro mitä teille kuuluu? Onko asiat edenneet suuntaan tai toiseen?