Työn kokonaiskuormituksen kasvaminen

Työn kokonaiskuormituksen kasvaminen

Käyttäjä Saku – ELA aloittanut aikaan 17.04.2020 klo 21:43 kohteessa Ensilinjan auttajien ryhmäkeskustelut
Käyttäjä Saku - ELA (Vapaaehtoinen) (Ensilinjan auttajien verkkovertaistuki MentalFireFit - Palopäällystöliitto) kirjoittanut 17.04.2020 klo 21:43

Tämä aihepiiri on tarkoitettu, kun tuntuu, että nyt on liikaa töissä. Niin paljon kaikkea, ettei saa palauduttua vapaalla. Työ kuormittaa niin paljon, ettei meinaa jaksaa.

Käyttäjä Saarea kirjoittanut 28.06.2020 klo 16:37

Viimeisen viiden vuoden aikana työn kokonaiskuormitus on kasvanut meillä huomattavasti. Käyttöasteet ovat nousseet tasaisesti ja huitelevat nykyään pahimilla asemilla jo 55-60% tuntumilla. On yksittäisiä vuoroja, joissa käyttöaste on ollut lähellä sataa. Kokonaiskuormitusta ei tasoiteta millään tavalla. Yksiköt ajavat kyytiä kuolemaan asti, ainakin henkiseen sellaiseen. Meillä on myös rauhallisempia asemia ja alueita, mutta talossa ei ole mitään kiertoa. Työantaja ei halua/viitsi/voi vaihtaa aluetta edes työterveyden suosituksesta. Työaikana vrk rytmi ja poikkeuslupaa vielä 2 vuotta jäljellä.

Henkilökohtaisesti olen siinä tilanteessa, että en näe työssä enään mitään järkeä. Vapaat menevät palautuessa ja viimeinen vapaa ahdistuessa seuraavasta työvuorosta. Mitä helvetin järkeä tässä on ? Töissä jos otat asian puheeksi, niin tämä pitää kuulemma vaan kestää, että saadan pidettyä rakastettu vrk rytmi. Ehdotellaan myös päivätyöhön siirtymistä, joka ei ole mitenkään niin helppoa meillä.

Onko ketään muuta, joka on asian kanssa aivan valmis ? Olen ollut unettomuuden takia sairauslomalla, koska työ on vienyt kyvyn nukkua normaalisti.Vuorotyötä takana jo melkein 22 vuotta.

Lähiesimiesten tuki on täysin olematonta ja kun hain finnemin työhyvinvointi seminaariin, niin ilmoitettiin ettei tälläiseen käytetä rahaa. Työnohjausta ei ole eikä tule, sitä kun kyseltiin niin vastaus oli naureskelua sen turhuudesta ja kalliudesta.

Jatkuvat kyydin ajaminen työvuorossa nostaa myös tehtävien henkisen kuormituksen nousuun. Keikat eivät tavallaan koskaan pääty ja niitä ei välttämättä ehdi edes työparin kanssa puhua halki. Erään kerran kun haluttiin defusing kuormittavan keikan jälkeen, esimies tuhahteli vain "että tuommoisenko takia". Vertaistukihenkilöitä on vuoroissa, mutta niiden kanssa ei tietenkään ole aikaa keskustella, koska yksiköst ovat koko ajan menossa. Mikään ei saa koskaan maksaa mitään ja osa henkilökunnasta on aivan loppu.

Korona aika oli hämmentävästi mukavaa aikaa olla töissä, koska keikkaa oli vähemmän.

Olenko aivan yksin tämän ongelman kanssa ? Olen jo hylännyt ajatukset YAMK tutkinnoista ja muusta hoitoalan paskasta ja alkanut tosissani miettimään toista alaa.

Käyttäjä Saku - ELA (Vapaaehtoinen) (Ensilinjan auttajien verkkovertaistuki MentalFireFit - Palopäällystöliitto) kirjoittanut 10.09.2020 klo 18:28

Isot pahoittelut Saarea, ettei kukaan ole ottanut koppia sinun kirjoituksesta.

Puhut pitkällä kokemuksella ja aivan varmasti tilanne tuntuu pahalta ja turhauttaa.

Kerrot, ettei kokonaiskuormitusta ei tasoiteta millään tavalla, eikä talossa ei ole mitään kiertoa. Työantaja ei halua/viitsi/voi vaihtaa aluetta edes työterveyden suosituksesta. Onko todella näin? Vaikuttaa todella välinpitämättömältä. Onko asiasta yritetty keskustella?

Kirjoitat, että henkilökohtaisesti vapaat menevät palautuessa ja viimeinen vapaa ahdistuessa seuraavasta työvuorosta. Lisäksi olet jo ollut sairauslomalla, eikä asioista voi puhua töissä vähättelyn ja vuorokausirytmin vuoksi. Et myöskään ole päässyt koulutuksiin, eikä työssäjaksamista ole muutenkaan tuettu. Defusing evätty ja vertaispurkua on ollut vaikea järjestää.

Mielestäni tämä menee jo työsuojelun piiriin. Kertomuksessa on monta kohtaa, joissa asioihin olisi voitu puuttua ja pysähtyä auttamaan. Mistä tämä välinpitämättömyys johtuu?

Näistä asioista kannattaa puhua myös työterveydessä. Onko joku muu taho johon voisit olla yhteydessä?

Voidaanko me täällä Ensilinjan auttajien Tukinetissä olla avuksi esim. henkilökohtaisilla keskusteluilla. Jos niistä lähtisi joku vyyhti purkautumaan?