Omituinen ahdistus

Omituinen ahdistus

KÀyttÀjÀ mariela95 aloittanut aikaan 29.08.2014 klo 22:10 kohteessa Aikuisen elÀmÀÀ
KÀyttÀjÀ mariela95 kirjoittanut 29.08.2014 klo 22:10

Moi!

Toivon saavani apua omituiseen ahdistukseen. 🙂

MÀ kerron nyt koko mun elÀmÀntarinan ja saatte pÀÀtellÀ ite sitten mitÀ haluatte ja vastata.

Eli oon nyt 19-vuotias tyttö ja mulla on ollu vĂ€hĂ€n rankka elĂ€mĂ€. MĂ€ synnyin perheeseen jossa oli kaks mielenterveysongelmaista vanhempaa ja toisella niistĂ€ oli myös viel pĂ€ihdeongelma, alkoholin kans, iskĂ€llĂ€. Kummallakaan vanhemmalla ei oo virallisesti diagnosoitu mitÀÀn, kun ei ne oo ollu avohoidonkaan piirissĂ€ saatikka sinne halunneet, aika hulluja oisivat kyl mun mielestĂ€ jos ei kokisivat itessÀÀn mitÀÀn vikaa mut joo… mut niin, silti on kyl nĂ€hny ettei oo kaikki kohallaan.

IkĂ€vuosista 0-3v mulla ei oo muistikuvia. Muistan vaan 3-vuodesta ylöspĂ€in ja me asuttiin sillon viel kerrostalossa, kun mĂ€ synnyin v. -95 mun vanhemmat oli 30vee… eli nyt ne on 49 vuoden kantamissa. Mut tosiaan sillon kun asuttiin kerrostalossa nii mun vanhemmat riiteli usein, tai no Ă€iti isĂ€n kanssa ja tosi ÀÀnekkÀÀsti ja se sit kuulu naapureihin ja muistan kun yks alakerran mummo hakkas aina kepillĂ€ kattoon kun meidĂ€n vanhemmat riiteli tai no kun Ă€iti huusi.. ja sit se saatto alkaa imuroimaan yöllĂ€, ynnĂ€ muuta paskaa. Se sen huutaminen ja riehuminen oli jotain aivan karseeta… mĂ€ pelkĂ€sin todella sitĂ€ sillon nii pienenĂ€ ja vĂ€hĂ€n vanhempanakin, se oli nii kova ÀÀnistĂ€ ettei sitĂ€ voinu olla kuulematta. Se haukku isÀÀ aina ihan kauheilla nimillĂ€ yms. Sit iskĂ€ joutu viemÀÀn mua kuulemma joskus mummolaan turvaankin, kun Ă€iti riehu nii hirveillĂ€ tavoilla.. NiistĂ€ turvaan viemisistĂ€ mĂ€ en muista kyllĂ€ ite oikein mittÀÀn, mutta nii mulle on sanottu.

No sit tÀÀ elĂ€mĂ€ jatku lĂ€hes tĂ€llĂ€senĂ€ loppuun asti kunnes muutin nyt 19-vuotiaana kotoo sit lopullisesti pois ja katkasin sinne suuntaan tĂ€ysin vĂ€lit, enkĂ€ tuu ikinĂ€ niitĂ€ varmaan palauttamaankaan.. En nÀÀ syytĂ€ tai tarvetta ottaa sitĂ€ kaikkea takaisin elĂ€mÀÀni. Se vaan rasittais mua, se meidĂ€n elĂ€mĂ€ oli kuitenki nii epĂ€normaalia! mutta tottakai jotain hyviĂ€kin muistoja mahtuu… ei kaikki oo pelkĂ€stÀÀn ollu pahaa. Tuskin kenenkÀÀn elĂ€mĂ€ ja vaikka on ollu vaikeuksia, nii ollu pelkĂ€stÀÀn pahaa. MĂ€ en usko siihen. Mahtuu ees pienen pieniĂ€ hyviĂ€ hetkiĂ€.. Mut noista meidĂ€nkin hyvistĂ€ hetkistĂ€ nii emmĂ€ tiiĂ€ onko ne ollu aitoja tai normaaleja.. Muistan myös et meidĂ€n Ă€iti olis yrittĂ€ny, no, polttaa, mut ja isĂ€n joskus saunaan niis kerrostalon yleisissĂ€ pesutiloissa kun olin pieni… siis se tuli vaan sinne veemĂ€isenĂ€ ja riehumaan ja kaato koko Ă€mpĂ€rin kiukaalle sitĂ€ vettĂ€… me meinattiin palaa sinne! sit isĂ€ vaan sano et voi herranjumala et Ă€lĂ€ nyt sitĂ€ tee.. siis noin sano Ă€itille ja sit kun tuli nii kuuma nii me lĂ€hettiin vaan pois tietenkin sieltĂ€… et ei se Ă€iti kuitenkin pidĂ€telly meitĂ€ ettei oltais pÀÀsty ulos sieltĂ€ saunasta, mut silti teki tollasia ihme juttuja ja aina aina nalkutti ja vĂ€lillĂ€ ilkeili meidĂ€n isĂ€lle…..! HirveĂ€n raskas ihminen. â˜č mun mielestĂ€.

No sit kun mĂ€ olin 7v, me muutettiin siitĂ€ kerrostalosta pois, kun perittiin yks meidĂ€n perheelle kuuluva omakotitalo, ei meil muuten ois ollu varaa kai sillon sellaseen ja viel vĂ€hemmĂ€n nytten oli… Kyl ukki ja mummo sano et meil ois ollu sillon varaa ostaa jopa ihan uus omakotitalo, kun myytiin se meidĂ€n kerrostalo kĂ€mppĂ€… tai emmĂ€ tiiĂ€ asuttiinko me siinĂ€ vuokralla tai mitĂ€… kun ei mulle oo oikeen ikinĂ€ kerrottu nĂ€itĂ€ meidĂ€n perheen rahaasioita kunnolla! 😼 emmĂ€ tiedĂ€ onko se jotenkin yleistĂ€ perheissĂ€… mutta mĂ€ olisin kyl halunnu tietÀÀ miten yleisesti realistisesti meidĂ€n perheessĂ€ on menny noi raha asiat… oisin ollu kyl niistĂ€ kiinostunu. IsĂ€n veli kuoli sillon siitĂ€ mun ukin ja mummon (isĂ€n puolelta) rakentamasta omakotitalosta joka oli myös mun kummi, mut se oli yksinĂ€inen, mielenterveysongelmainen, joi paljon alkoholia, kĂ€ytti samaan aikaan vissiin myös niitĂ€ mielialalÀÀkkeitĂ€… et emmĂ€ oikeen tiedĂ€ mihin se kuoli. Itsemurhasta ei kukaan koskaan kyl mitÀÀn puhunu, hĂ€n oli 2000-luvun alussa vĂ€hĂ€n alle 50-vuotias kun lĂ€hti, mut se saatti delata siihen sekakĂ€yttöön… ainakin siltĂ€ oli kuulemma tullu suusta ja nenĂ€stĂ€ veret ja Ă€iti tai isĂ€ sano et sil oli jÀÀny kai silmĂ€t auki ja se oli maannu siinĂ€ mustalla nahkasohvalla ja tuijottanu silmĂ€t kauhistuneen nĂ€kösenĂ€ kattoon… â˜č mĂ€ en tiiĂ€ onks tÀÀ vaan mun oma mielikuva, tiiĂ€ mistĂ€ ois sit rakentunu, kun mĂ€ kuitenkin olin 6-7vuotias kun se kuoli… mut muistelisin et mulle ois ainaki tĂ€llĂ€stĂ€ sanottu. Saattohan se kuolla myös sairaskohtaukseen, mikĂ€ oli ehkĂ€ sen sekakĂ€ytön seurausta, yks kaveri mulle kerran sano kun puhuttiin tĂ€stĂ€ asiasta et hĂ€n ois kuollu verensyöksyyn… mikĂ€ on tyypillinen kuolinsyy kuulemma alkoholisteille. Et jotenki noi sisuskalut tai ruokatorvi ja jotkut sen ihme kiinikkeet 😑❓😑❓ pettÀÀ ja sit sen seurauksena tulee se verensyöksy….. ja siinĂ€ lopulta kai tukehtuu omaan vereensĂ€ tai jotain… Nii iskĂ€ oli sit menny yhtenĂ€ 2000-luvun, se oli vuotta 2001-2002 aamuna sinne omakotitalolle kun mitÀÀn ei kuulunu, ei vastannu puhelimeen ja sillĂ€ oli avaimet kans sinne taloon ja sieltĂ€hĂ€n se sit sen kuolleena löysi… MĂ€ en ikinĂ€ oikeen kerenny tulla lĂ€heiseks mun mummon kanssa isĂ€n puolelta (mummo siis oli tohon 2000-luvun alussa jo vanhainkodissa ja kuoli sit 2003-2004 74-vuotiaana siel.. sydĂ€nkohtaukseen eli vĂ€hĂ€n sen jĂ€lkeen kun hĂ€nen toisiks vanhin lapsi oli lĂ€hteny tÀÀlt. ) ja mun ukki kuoli siltĂ€ puolelta jo ennen mun syntymÀÀ, kai 90-luvun alussa… ja isĂ€n sisko kans lĂ€hti sillon 90-luvun alussa ja yks isĂ€n veljistĂ€ kuoli -80 luvun alussa vasta 18-vuotiaana yhessĂ€ autoonnettomuudessa… et ainut niistĂ€ lapsista joka enÀÀ on elossa on mun iskĂ€. Kaikki muut on menny mitĂ€ ilkeimmillĂ€ tavoilla alle 50-vuotiaana. Sisko esim. 39-vuotiaana aivoverenvuotoon, mut hĂ€l oli kai ollu syntymĂ€stĂ€ lĂ€htien sydĂ€nvika mikĂ€ olis voinu vaikuttaa sit siihen aivoverenvuodon syntyyn… 😐

No sit me haudattiin isĂ€n veli ja myöhemmin mummoki ja muutettiin asuu siihen meidĂ€n ”uuteen” omakotitaloon. Ja siellĂ€ se Ă€idin riehuminen vasta sit lĂ€htiki kunnolla kĂ€sistĂ€ kun ei ollu seinĂ€naapureita kuulemassa… et samaa menoo jatku mitĂ€ siel meidĂ€n kerrostalo kĂ€mpĂ€ssĂ€kin ja vĂ€lillĂ€ myös keskellĂ€ yötĂ€, et ei oikeen pystyny sit nukkuu ja vĂ€lillĂ€ nyrkein paukutti pesukonetta ja kerran löi nyrkillĂ€ esim yhen vĂ€lioven lasin paskaksi… MĂ€ en tajua et miks mun Ă€iti on kĂ€yttĂ€ytynyt noin 😑❓ mikĂ€ siihen on oikeen ollu syynĂ€? kun yleensĂ€ isĂ€ ei ollu mitenkÀÀn niissĂ€ sen riehumisissa lĂ€snĂ€… vĂ€lillĂ€ koitti vaa rauhotella, yleensĂ€ aika tuloksetta. Se Ă€iti mölys sen aikasa kun mölys. Mut siis joskus Ă€iti on puhunu et isĂ€ ois jotenki henkisesti kiusannu sitĂ€… mut jos sen on enimmĂ€kseen huonompi olla isĂ€n kans parisuhteessa, miks se ei oo eronnu jo aika pĂ€iviĂ€ sitten?? (kyllĂ€ mĂ€ uskon et aika hulluki ihminen voi tunnistaa et mistĂ€ asioista sille tulee todella paha olla ja sit muuttaa niitĂ€..) ja eikö Ă€iti todella tajunnu miten haitallista tommonen on mun kehitykselle tai eiks se sit vĂ€littĂ€ny musta tai siitĂ€ asiasta tarpeeks et ois tehny muutoksia..?? Varmaan ois halutessaan saanu vanhemmiltaan apua… niillĂ€hĂ€n ois ollu rahaa ainakin sillon auttaa tytĂ€rtÀÀn… Nii en tosiaa tiedĂ€. Miks meillĂ€ meni elĂ€mĂ€ nĂ€in kun meni. Piste.

Mut ala-aste mulla meni ihan jees… tosin sillonkin sain, sinne mennessĂ€ ja oikeestaan koko sen ajan aina vĂ€lillĂ€ vĂ€hĂ€n kokea et mĂ€ en oikeen kuulu sinne joukkoon ja halveksuttiin ja pidettiin vĂ€hĂ€n sellasena outona.. 😞 tosissaan. Et sellasta se aina oli. Ei oikeen aina vĂ€lillĂ€ haluttu olla mun kavereita, kun jostain syystĂ€ mua vĂ€hĂ€n hĂ€vettiin, kai just sen takia kun pidettiin vĂ€hĂ€n outona.. ja sit ei aina ryhmĂ€tehtĂ€vissĂ€ haluttu olla mun pari… EikĂ€ niinku jossain kuvis jutuissa ja esitelmien teossa ja muussa tĂ€llĂ€sissĂ€ missĂ€ tarvittiin hyviĂ€ kĂ€denlahjoja ja kĂ€sialaa nii annettu mun ikinĂ€ oikeen kunnolla kirjottaa tai askarrella ym… tai vĂ€rittÀÀ. MĂ€ sain yleensĂ€ aina vaan kahtoo vĂ€hĂ€n vierestĂ€, vaikka sain tietty myös tehdĂ€ noitakin asioita aina ainakin vĂ€hĂ€n vĂ€lillĂ€. Silti mulle vĂ€lillĂ€ aina todettiin et sun kĂ€siala on jotenkin rumaa ja vammasta… ja sĂ€ et osaa askarrella nii hienosti mitĂ€ esim. Anna ja Henni… nii sellanen veti mut vĂ€lillĂ€ vĂ€hĂ€n surulliselle mielelle. â˜č mutta ei nyt kuitenkaan mitenkÀÀn silleen et mailma ois siitĂ€ kaatunu tai et mĂ€ olisin tosi masentunu ym, elĂ€mĂ€ jatku tottakai, vaikka vĂ€lillĂ€ vĂ€hĂ€n tollasia inhottavia ja Ă€rsyttĂ€viĂ€ juttuja pÀÀs tapahtumaan.. (Nyt en muuten sit vissiin pysty enÀÀ kĂ€yttÀÀ noita hymiöitĂ€, kun tuli maksimi mÀÀrĂ€ tĂ€yteen) Noh jatketaas silti..

5-6luokalla hommat ja elĂ€mĂ€ muuttuki sit jo aika paljon. Mul oli murrosikĂ€ jo siinĂ€ aika tĂ€yttĂ€ vauhtia pÀÀllĂ€… 10-vuotiaana alko kuukautiset ja kaikki, nii mĂ€ olin vissii aika nopeesti sit fyysisesti kehittyny.. rintojenki kasvu on alkanu varmaan jo 3-luokalla vĂ€hitellen koska eikös ne nyt ala ennen kun kuukautiset alkaa tai ainakin yleensĂ€…?? HUH. Mut joo. MeidĂ€n luokalle tuli sit yks uus tyttö (Sanna) ja me kĂ€ytiin sellasta pienempÀÀ maalaiskoulua… TÀÀ Sanna taas vaihto meidĂ€n kouluun kylĂ€n keskus koulusta eli siitĂ€ keskustasta ja pakko sanoo, et siel oli 5-6luokilla jo aika erillainen meininki mitĂ€ meillĂ€… et siellĂ€ ala-asteen discoissa pyöri kaikkii ylĂ€-asteelaisiiki ja nÀÀ 5-6luokkalaiset, monet ainaki, poltti tupakkaaki siel ja joi vĂ€hĂ€n alkoholia.. et se oli aika rajumpi paikka mitĂ€ tÀÀ meidĂ€n pieni suht mukava maalaiskoulu… Sanna vaihto meidĂ€n luokalle siksi, koska hĂ€nen isoveljensĂ€ kĂ€vi samaa koulua ja hĂ€ntĂ€ siellĂ€ edellisessĂ€ koulussa kiusattiin aika rajustikkin vissiin… niin hĂ€n ei sitten enÀÀ kestĂ€ny olla siellĂ€! no mĂ€ sit ystĂ€vystyin tĂ€n Sannan kanssa, vaikka muut meidĂ€n luokan tytöt ja pojat vĂ€hĂ€n aluks halveksu sitĂ€ syystĂ€ ettĂ€ toisesta… mut yks syy oli esim. se kun toi Sannan isoveli oli vĂ€hĂ€n sellanen hĂ€irikkö ja myö tiedettiin et millanen se on… et ne oli niitĂ€ ennakkoluuloja, et se Sannaki on ihan sairas ja sen koko perhekki on ihan sellanen kunnon outo, vĂ€kivaltanen ja sairas… ei tosiaan mukavia ennakkoluuloja, mut myöhemmin saatiin kuitenkin todeta sit et se Sanna oli ihan ok ja Sannasta tuli meidĂ€n monien tyttöjen kaveri. Et sillon me ei ees ala-asteen ekoilla luokilla ainakaan paljoo poikien kaa hengattu… pojat oli ihan ÀÀliöitĂ€ ja hyi. Hah. No onneks ei enÀÀ ajatella niin… mut varmaan joskus 5-6luokilla alettiin sit enemmĂ€n olee niiden poikien kanssa. Ja mĂ€ olin se kaikista aktiivisin, joka tutustu tohon Sannaan heti ensimmĂ€isenĂ€, kun muut vielĂ€ halveksu ja vieroksu sitĂ€…

No meist tuli nopeesti pirun hyvĂ€t kaverit. Oikeestaan parhaat ystĂ€vĂ€t. Best friends. Vietettiin usein aikaa, ulkona, sisĂ€llĂ€, kuuneltiin musaa, oltiin vaan ja juteltiin.. et enÀÀ ei oikeestaan 5-6luokilla meidĂ€n koulussakaan nii kauheesti leikitty. Et ennemmin pelattiin kaikkia pelejĂ€, mm. lipunryöstöö ja tĂ€llĂ€siĂ€. Ja niissĂ€ peleissĂ€ rupes meillĂ€ olee sit poikiakin mukana. Mut kun Sanna tuli meidĂ€n luokalle ja aloin Sannan kaa viettÀÀ aikaa ja mulla oli tosiaan se murrosikĂ€ki pÀÀllĂ€, nii mĂ€ aloin meikkaamaan ja pukeutumaan kun hutsu (tyylitaju oli siis vielĂ€ aika lailla kateissa aikuismaisesta, hyvĂ€stĂ€, seksikkÀÀstĂ€kin pukeutumisesta… kun sellastakinhan on tosiaan olemassa, ettei kaikki naiset nĂ€ytĂ€ hutsuille ja meikkaa kun hutsut) nii sit pojat alko myös kiinostuu musta… nĂ€in pĂ€in se kai meni. En muista. Ja mĂ€ aloin siinĂ€ 5-luokalla sit ekan kerran seurustelemaanki mua vĂ€hĂ€n vanhemman pojan kanssa… Ja kun se jĂ€tti mut viikon seurustelun jĂ€lkeen ja se oli eka ero mun elĂ€mĂ€ssĂ€ nii huhheijaa kun mĂ€ olin paskana kun mun sydĂ€n ekaa kertaa sĂ€rky. Niin kun rakkaudellisessa mielessĂ€ vastakkaiseen tai samaan sukupuoleen. EmmĂ€ osaa ees kuvailla sitĂ€ tunnetta… mut varmaan jokainen tietÀÀ sen, kun eiköhĂ€n jokasella oo tĂ€ssĂ€ elĂ€mĂ€ssĂ€ ainaki kerran elĂ€mĂ€ssÀÀn sĂ€rkyny nois rakkaudellisis jutuis se oma sydĂ€n. No sit niitĂ€ seurustelukumppaneita rupes tulee vaan useempii ym, en kyenny enÀÀ hallihtee sitĂ€ juttuu ollenkaan… pornoilin sinne sun tĂ€nne ja nĂ€ytin edelleenki ihan hutsulta ja lisĂ€sin nettiin ja lĂ€hettelin pojille viel semmosii kunnon porno kuvia omaan kĂ€nnykkÀÀn. Et huhheijaa… olipahan aikaa. MĂ€ taisin olla ikĂ€isiĂ€ni vĂ€hĂ€n kehityksellĂ€ edellĂ€ ainaki tietyssĂ€ mielessĂ€, monet muut meidĂ€n luokan tytöistĂ€ oli viel ainaki aika lapsen omasia, ei pitĂ€ny olla kiree perseisiĂ€ farkkuja jalassa ym.. mut ei mulla ainakaan jĂ€rki pÀÀtĂ€ pakottanu sillon kyl todellakaan… eikĂ€ mun vanhemmatkaan silleen kunnolla saanu puututtua siihen mun pukeutumiseen ja meikkaamiseen ja jos ukki ja mummo Ă€idin puolelta puuttu, nii sit hirveenĂ€ riideltiin ja niil oli aina vĂ€lillĂ€ tapana fyysisesti kurittaaki mua… ym. HYI. Ei oo siitĂ€kÀÀn siis jÀÀny kovin lĂ€mpimĂ€t muistot.

Mut sit musta alettiin pian puhumaan et mĂ€ oon huora… sit pojat kuvas musta sellasen videon yhen toisen pojan kotona, missĂ€ mut oli laitettu pussailemaan mun sillosen poikaystĂ€vĂ€n kanssa peiton alla (se oli sellasta pullon pyöritystĂ€ tai et kuka uskaltaa peliĂ€ tai tĂ€mmöstĂ€… ) ja mĂ€ tietty rohkeena tyttönĂ€ ( sillon olin rohkee, nykyÀÀn pirun arka..) uskalsin tehdĂ€ noita niiden keksimiĂ€ tempauksia, joita tÀÀ mun kaveri Sanna sit kahto vaan vierestĂ€, mut se ei onneks ite tehny niitĂ€ typeriĂ€ temppuja… no sit kun se peitto liikku, nii nÀÀ laitto sen videon sit levitykseen, nÀÀ pari poikaa! ja vĂ€itti… et mÀÀ harrasti seksiĂ€ tĂ€ssĂ€ peiton alla sen mun poikaystĂ€vĂ€n kanssa… vaikka siellĂ€ ei todellakaan muuta tehty kun pussailtiin!!!!! siis miten ilkeÀÀ ja niinku oksettavaa ja rumaa tollanen… veikkaisin jopa tollasta raiskaukseks, siis tunnetilaltaan, saman tapaseen jĂ€rkytykseen… Mut nythĂ€n nÀÀ nĂ€iden tekemĂ€t jutut on unohdettu jo aika pĂ€iviĂ€ sitten, mut tÀÀ mun huoran leima sĂ€ily viimeseen asti kun asuin sillĂ€ paikkakunnalla…

Sillon 5-luokalla tutustuin myös yhteen Sannaa kiusanneeseen saman ikĂ€seen tyttöön kun me, ”Sari” nimeltÀÀn… (NÀÀ kaikki tekstien nimet on tietenki muutettu) ja Sari oli kanssa sellanen lutkamainen ja sen kanssa sit lumppuilua tietysti sit jatkettiin vaikka ihan pentuja oltiinki… se Sariki oli seurustellu sillon jo 5-luokalla ainaki ym. yhen pojan kanssa kehen mieki sit myöhemmin ihastuin ja aloin myös seurustelemaan sen kanssa. Heh. Et meillĂ€ vaihtu tĂ€lleen nÀÀ poikaystĂ€vĂ€t, vaikka bestiksiĂ€ olin myöskin sen Sarin kanssa aika nopeestikki…

Ja sit tutustuin myös nĂ€ihin muihin vĂ€hĂ€n vanhempiin ”kovisporukoihin” sieltĂ€ keskusta koulusta. Ja siinĂ€ sit taas töppĂ€ilin vĂ€hĂ€n niiden ”ystĂ€vĂ€nĂ€”, emmĂ€ tiedĂ€ pitikö ne ees ikinĂ€ mua aidosti niiden ystĂ€vĂ€nĂ€, vai esittivĂ€tkö vaan, aattelivat et oon sellanen nolo ym.. mut musta hyöty siihen aikaan rahallisesti. Oon ainakin kuullu jĂ€lkeen pĂ€in, et ne vaan esitti, mut tottakai se et ne sano nii nii saatto johtua vaan siitĂ€ et he olivat sillon hyvin loukkaantuneita mulle siitĂ€ mitĂ€ olin tehny ym… EmmĂ€ vaan osannu kai olla oikeen sillon sitĂ€ mitĂ€ ne ois odottanu tai halunnu. Ja sit tietty sÀÀdin edelleen holtittomasti niiden poikien kanssa… ei mulla ollu kĂ€sitystĂ€kÀÀn sillon 6-luokalla myöskÀÀn mistÀÀn moraalista, et meni vaikka varattujakin. NiitĂ€ kaverien ja ystĂ€vien poikaystĂ€viĂ€ siis. Sit kerran satuin jÀÀmÀÀn kiinni siitĂ€… ja siitĂ€ se helvetti vasta sit alkoki. Yks mua vĂ€hĂ€n vanhempi tyttö (helvetin ilkeĂ€ ja epĂ€empaattinen ihminen mun mielestĂ€), teki mun elĂ€mĂ€stĂ€ tosi helvettiĂ€ ylĂ€-asteella tai muutamakin hĂ€nen parhaista ystĂ€vistÀÀn (nĂ€mĂ€ kanssa eniten samanlaisia) … ja sit ne monet muut sen kaverit ja koululaiset tietty yhty siihen kaikkeen paskaan… kun musta oli saatu paskaa jauhamalla ja haukkumalla oikeen vihattu ihminen ja mainekki oli kanssa sen mukanen sit ja se aika oli todellista paskaa ja tuskaa sillon……………………… ja kukaan ei oikeen enÀÀ halunnu seurustella mun kans, tyyppi johon rakastuin ylĂ€-asteella ensimmĂ€istĂ€ kertaa ehkĂ€ oikeasti elĂ€mĂ€ssĂ€ni (mĂ€ en tiedĂ€ mitĂ€ ne ala-asteen seurustelut sit oli, en ainakaan nĂ€in jĂ€lkeen pĂ€in ajatellen varsinaisesti rakastanu niitĂ€ poikaystĂ€viĂ€.. eihĂ€n 11-12v varsinkaan tiedĂ€ mitĂ€ edes rakkaus on! 13-vuotiaana se alko itelleni vasta vĂ€hitellen valjeta… varmaan kaikki 13-vuotiaatkaan ei ees tiiĂ€ mitĂ€ oikee rakkaus on. Tai aika moni. YksilöllistĂ€. Mut toi sillonen sekoilu oli jotain sekoilua vaan..) nii sekin hĂ€pes mua ja ei halunnu seurustella mun kanssa, koska mulla oli huoran maine ja jotkut ei halunnu myöskÀÀn olla sen takia mun kavereita, aidosti ja oikeasti… *erittĂ€in surullinen*

Mua kiusattiin varmaan kaikilla eri keinoilla ja niitĂ€ kiusaajia oli siis tosi paljon. Niin henkisillĂ€ ettĂ€ fyysisillĂ€. Haukuttiin, huudeltiin, tönittiin, lyötiin, mulkoiltiin, naurettiin, levitettiin juoruja, ei haluttu ettĂ€ mulla ois ystĂ€viĂ€ ja ettĂ€ kukaan seurustelis mun kanssa…

Ja minĂ€ otin tietysti kiltisti kaiken vastaan. Kun oon luonteeltani myös tosi herkkĂ€ ja aika kiltti kuitenkin loppupeleis vaik mulla on myös omat kierot puoleni (eiks meillĂ€ jokaisella ihmisellĂ€, heh heh…) , nii en oikeen kyenny puolustautumaan ja ei mulla ollu ketÀÀn kavereitakaan, jotka ois ollu sellasia et ois uskaltanu lĂ€htee puolustaan mua..

Ja siitÀ on sit jÀÀnykki syvimmÀt arvet. Tosta kiusaamisesta.

Niiden kiusaajien mielestĂ€, mĂ€ en kuulemma sais tai siis ois saanu.. koska onhan nĂ€istĂ€ jutuista nyt jo aikaa. Nii kuhtua ees sitĂ€ hommaa kiusaamiseks, koska mĂ€ olin kuulemma itte aiheuttanut sen ilkeilyn itelleni.. ja pakko myöntÀÀ, kyllĂ€hĂ€n mĂ€ tyhmĂ€sti toimin, eikĂ€ ne varmaan enÀÀ uskois et mĂ€ oon ”muuttunu”, mut siis eipĂ€ mun tarvii todistellakaan niille mitÀÀn… emmĂ€ ole velvollinen mistÀÀn sellasesta! mut hei, mĂ€ olin lapsi. Ja kyllĂ€ nekin oli lapsia. Mut eikö ihmisellĂ€ silti ole jotain muuta keinoa ratkaista nĂ€itĂ€ inhottavia tilanteita kun kiusata toista ihmistĂ€ pĂ€ivĂ€stĂ€ toiseen ja pilata pakostikkin sen elĂ€mĂ€ sillĂ€? koska kyllĂ€hĂ€n monelle tai lĂ€hes joka ikiselle kiusaaminen ihan hirveitĂ€ jĂ€lkiĂ€ jĂ€ttÀÀ ja ei sitĂ€ sais tehdĂ€… et varmasti ansaitsin palautetta typerĂ€stĂ€ toiminnastani, mutta mun mielestĂ€ sen ois pitĂ€ny jÀÀdĂ€ siihen et mut ois haukuttu vaik kerran tai pari kunnolla pĂ€in naamaa, lumpuksi sun muuksi ja sit jĂ€tetty tĂ€n porukan ulkopuolelle tai et ne ihmiset ei ois enÀÀ ollu vaa mun kavereita joille niitĂ€ pahoja asioita tein ja heidĂ€n ei ois vĂ€lttĂ€mĂ€ttĂ€ tarvinnu mun kanssa samassa paikassa samaan aikaan viettÀÀ aikaa jos siltĂ€ tuntuu.. Sen ainasen jokapĂ€ivĂ€sen kiusaamisen sijaan joka tunkeutu myös kotiin saakka. Eli siis pilapuheluiden ja nettikirjotusten muodossa eri sivustoilla. Vanhemmille mĂ€ en tietenkÀÀn mitÀÀn tĂ€st kiusaamisest kertonu, yritin kaiken pitÀÀ vaan sisĂ€llĂ€ni, en jotenki kehdannu ja tohtinu puhua kun tiesin et niillĂ€/meillĂ€ oli noita omiaki ongelmia.. en halunnu vaan rassata niitĂ€ tĂ€llĂ€ kaikella jĂ€rkyttĂ€vĂ€llĂ€ paskalla mitĂ€ mulle, niiden lapselle, tehtiin joka pĂ€ivĂ€ koulussa tai jossain muuallakin missĂ€ vaan törmĂ€ttiin *surullinen* taidettiin musta joskus kirjottaa tussillakin jotain ilkeetĂ€ paskaa, no just nĂ€itĂ€ horo, lumppu juttuja yleisen vessan seiniin… ja opettajille en myöskÀÀn kertonu kiusaamisesta koska aattelin sen sillon olevan noloa rollimista. Sit mun terveys meni tĂ€mĂ€n kiusaamisen seurauksena, kun sitĂ€ oli jatkunu joku pÀÀlle 2v, ei vaan keho enÀÀ kestĂ€ny…

Et nÀin.

Kiitos oikeen paljon tÀstÀ kaikesta paskasta. *sydÀn*

Ja kyllÀ toi kaikki oli musta ihan selvÀÀ kiusaamista, koska sitÀ tapahtu joka pÀivÀ. Piste.

Ja ei ollu paikkaa missĂ€ levĂ€tĂ€, ei kotona, ei koulussa, ei missÀÀn…

Ja mun vanhemmat on ollu aina omien ongelmiensa takii sellasii tosi vĂ€linpitĂ€mĂ€ttömiĂ€. Siis et ne tunki mulle kyllĂ€ rahaa, mutta eivĂ€t piitanneet esim. siitĂ€ et ryyppĂ€ilenkö mĂ€ tuolla 13-vuotiaana aikuisten Ă€ijien kanssa vai mitĂ€ teen… tuunko keskellĂ€ yötĂ€ kotiin vai vast aamuyöllĂ€ tai seuraavana aamuna… et sellasta oli se meidĂ€n elĂ€mĂ€. Ja ukin ja mummonkaan kans en oo enÀÀ Ă€idin puolelta missÀÀn tekemisis. Siks mĂ€ en luultavasti koskaan saanu ees pikkuveljeĂ€ tai siskoa, kun mun vanhempien parisuhde oli nii paska… Ja muidenkaan sukulaisten kans, koska en ees tuntenu kunnolla meidĂ€n sukuu ja meidĂ€n suku oli tosi pieni ja myös monia tĂ€llĂ€siĂ€ ongelmaisia.. alkoholisteja ja mielenterveysongelmaisia siis isĂ€n puolelta ainakin suvussa. Mulla ei ole oikeassa elĂ€mĂ€ssĂ€ ketÀÀn. Paitsi mun psykologi ja sosiaalityöntekijĂ€… Ja mun porukoita aina pidettiin niin IhQuina daa – tyyppeinĂ€, kun ne anto mun tehdĂ€ mitĂ€ vaan ja sain paljon rahaa, millĂ€ mut yleensĂ€ myös lahjottiin hiljaseksi meidĂ€n perheen ongelmista ukista ja mummosta lĂ€htien ja kun kerroin 9-luokalla koulukuraattorille meidĂ€n elĂ€mĂ€stĂ€, nii ai ettĂ€ mitkĂ€ raivarit sain isĂ€ltĂ€, Ă€idiltĂ€, ukilta ja mummolta… sit mua taas syyteltiin. Ne edelleen vaan syytti mua kaikesta, mitÀÀn vikaa ei nÀÀ itessÀÀn. Mut en tiiĂ€ onko mun kaverit pitĂ€ny joskus meidĂ€n perhettĂ€ vĂ€hĂ€n epĂ€normaalina ja mua, voihan se olla et mul on ollu pienest pitĂ€en, mielenterveysongelmii… ja jos suvussa kova altistus niille. Et en ois voinu ikinĂ€ elÀÀkkÀÀn mieleltĂ€ni terveenĂ€, vaikka olisin saanu erillaiset lĂ€htökohdat, eli perheen, noin henkises muodos. Siit rahasta ja mammonasta mĂ€ en nii vĂ€litĂ€. Ja kun mĂ€ olin ainut lapsi, niillĂ€ oli varaa lahjoo mua, vaik muuten oltiin aika köyhiĂ€..

Ja mÀ en tiedÀ, pystynkö mÀ ikinÀ, antamaan anteeksi, mun kiusaajille ja porukoille ainakaan tÀysin tÀtÀ kaikkee paskaa mitÀ on pÀÀssy tapahtumaan. Okei, mÀ ainakin osaksi yritÀn. Mut en tiiÀ pystynkö ikinÀ siihen tÀysin..

Ja peruskoulun jĂ€lkeen, mĂ€ en ookkaan sit kouluja kĂ€yny. Sossun varoin elĂ€ny. Sit tapahtu monia muitakin ilkeitĂ€ juttuja, ihmissuhde asioissa ja sit yks kaverikin kuoli tuossa muutama vuos sitten huumeisiin… Ja yksi rakastamani mies on mennyt myös 4v sitten henkirikoksen uhrina.

Ja porukoiden kans en tosiaan oo enÀÀ missÀÀn tekemisis, enkÀ aio ollakkaan.

Et tÀllÀstÀ tÀÀ mun elÀmÀ.

Ja nyt syön lÀÀkitystĂ€, kĂ€yn myös avohoidon puolella hoidossa ja nyt pitĂ€s kyetĂ€ kouluski kĂ€ymÀÀn ja alottamaan työt… Mulla vaan pyörii pÀÀllĂ€ koko ajan sellanen ahdistus ja mĂ€ mietin, et miten mĂ€ oikeen siihen todellisuudessa kykenen! kun ois vĂ€hĂ€n niinku pakko, jos meinaa jostain rahaa saada.. EnkĂ€ tajua, ees et miks mua ahdistaa!! siis se just onkin niin Ă€lytöntĂ€ kun ei oo enÀÀ mitÀÀn todellista syytĂ€ olla stressaantunu ja ahdistunu… et ei mulle kukaan tÀÀllĂ€ oo enÀÀ mitÀÀn pahaa tehny. Nii mĂ€ en tajuu mistĂ€ noi voimakkaat ahdistusoireet, siis henkiset et fyysiset, et mul menee ihan kyky nukkua ynnĂ€ muuta paskaa, sydĂ€n jumputtaa jatkuvasti, henkee ei tahdo saada, vatsa ihan sekasin, oksettaa… kun joutuu ajatteleeki tota kouluun menoo ja siel kĂ€ymistĂ€ ja sit töiden tekoo ja töissĂ€ sosiaalisena olemista. Tuntuu et mun psyyke ei vaan yksinkertasesti kestĂ€ sitĂ€! mĂ€ oon nyt ollu viimeset 3v tĂ€ysin eristĂ€ytyny sosiaalisesta elĂ€mĂ€stĂ€ ja koulusta ja töistĂ€… MikĂ€ niinku avuksi???? onneks maanantaina katotaan muutaman tyypin kans nĂ€it tilanteita eri suunnasta.

Niin ja neitsyyskin muuten meni vasta sit 17-vuotiaana. Et olin semmonen neitsyt huora sit.

Saa vapaasti kommentoida.

Ja olen mĂ€ joskus ala-ikĂ€senĂ€kin asunut jo omillaan, mut ne kerrat meni sit ihan persiilleen kun en saanu pidettyy kontrollii mun asumisessa, en siis saanu siivottuu esim. asuntoo ja siel makas sit 6kk roskat sisĂ€ssĂ€… jĂ€in siitĂ€ kiinni sit, kun rupes rappukĂ€ytĂ€vÀÀn leviĂ€mÀÀn toukkia ja kĂ€rpĂ€siĂ€…

EttÀ nÀin. Mut nyt onneks ei oo tÀtÀ ongelmaa ollu, hallinta on pysyny ja oon mm. avohoidon puolella hoidossakin.

PelkÀÀn vaan kuollakseni et joutuisin joskus vielĂ€ törmÀÀmÀÀn elĂ€mĂ€ssĂ€ni noihin kiusaajiin ym… en selviis siitĂ€ tilanteesta luultavasti hengissĂ€ ja oon kerran aikasemmin joskus yrittĂ€ny itsemurhaakin, oon siis myös ollu aika masentunu vaik se ei oo ehkĂ€ aina kunnolla ulospĂ€in nĂ€kynykkÀÀn. Mut siitĂ€ on onneks 4v jo aikaa ja nyt mun ei tee ees aktiivisesti mieli, oon suht koht onnellinen, joskus olin tietysti kiusaamisen aikaan huonommas kunnos…

Mietin et miten ihmeessĂ€ tĂ€hĂ€n pisteeseen ees pÀÀdyttiin. ? olen todella, todella, todella surullinen mun elĂ€mĂ€stĂ€… uskotteko johonkin jumalaan tai kohtaloon? no jos jumala on olemassa, miks mulla lĂ€hti sit vauvasta eteenpĂ€in menee persiillee asiat ilmeisesti..??

EnkĂ€ tosiaan tajua miks joskus niitĂ€ töppĂ€ilyjĂ€ni tein… oon koittanu miettiĂ€, mutta en saa vain pÀÀhĂ€ni…! oikeasti. Ei mitÀÀn tietoo. MĂ€ vaan tein.

Kiitos et sain avautua.

Miksi minÀ, miksi mulle kÀy nÀin paljon paskaa ja pahaa???? *surullinen*

Ainut rakasta mitĂ€ mulla oli, niin mun koira, mut sit sekin jĂ€i porukoille. *sydĂ€n* ajatteleekohan ja tunteeko koirat, ikĂ€vöikö ne? ikĂ€vöikö mun koira mua…? siis en voinu ottaa sitĂ€ itelleni, kun siitĂ€ ois tullu kauhee taistelu ja se oli mun porukoiden rahoilla ostettu ja ei musta varmaan nyt ois hoitaa ja huoltaa sitĂ€, kun ei oo oikeen itestĂ€nikÀÀn…

Mut joo. Kaikki on nyt siis muuten hyvin *iloinen ja onnellinen* toi koulu ja työelĂ€mĂ€ tuppaa vaan ahdistamaan nĂ€in pitkĂ€n taukooman jĂ€lkeen… en tiiĂ€ onko musta ikinĂ€ siihen ja mitĂ€ sit teen…! *surullinen* ja kyl noit ahdistusoireita ilmenee aika usein millon mistĂ€ muustakin asiasta… piste. Ja et aika laaja alasta noi mun ahdistus ja mielenterveysongelmat, loppujen lopuks…

KÀyttÀjÀ mariela95 kirjoittanut 30.08.2014 klo 10:51

41 lukukertaa mut ei vielĂ€ yhtÀÀn vastausta... 😐

Jospa niitĂ€kin tulee tĂ€s jossain vaihees. Aina mulle jÀÀ vaan semmonen tunne et jotain tĂ€rkeetĂ€ jÀÀ kirjottamatta... mut ei mahda mitÀÀn, eihĂ€n kukaan meistĂ€ ihmisistĂ€ ole tĂ€ydellinen, eihĂ€n 😐😐

YritĂ€n vaan nyt ajatella et parhaani yritin ja eilen kirjotin nii kun musta parhaalta tuntu ja that's it. Ja tĂ€nÀÀn sit mennÀÀn sen mukaan. 🙂

Se millanen olo mulla on nyt tĂ€stĂ€ avautumisesta ylipÀÀtÀÀn, nii vĂ€hĂ€n sekava ja toisaalta pelokas... toisaalta taas tosi hyvĂ€... Sekava ja pelokas sen takii kun aattelen et joku tuttu lukee tĂ€n ja alkaa piinaa taas mua 😐😐 mut toisaalta taas hyvĂ€ olo sen takii, et uskalsin kertoa asioistani nĂ€in avoimesti ja rohkeasti tĂ€llĂ€sellĂ€ tuki.net palstalla, eikö se olekkin vĂ€hĂ€n niinku se tarkotus.. musta tuntu et mun pitÀÀ saada tehdĂ€ jotain radikaalii ja ottaa nyt iso harppaus eteenpĂ€in mun elĂ€mĂ€ssĂ€, koska jos joudun sinne työelĂ€mÀÀnki menemÀÀn 😎

Tuntuu et ennemmin tÀÀ salailu ja kaikki, vie voimia multa... đŸ˜ŻđŸ—Żïž

KÀyttÀjÀ purppuraenkeli kirjoittanut 30.08.2014 klo 20:40

Hienoa ettÀ avauduit. Kiusaaminen on todella ikÀvÀ tapa tykÀtÀ. Seuraukset kuulostaa tutulta.- Vaikka itsellÀni on ollut ehyt perhe sisaria ja veljiÀ olen silti tuntenut aina jÀÀneeni yksin. Aikuisena ymmÀrsin erilaisuuteni ja olen oppinut kÀyttÀmÀÀn voimavarojani sillÀ minulla on luovuutta. Joskus vaan tÀytyy vÀhÀn ponnistella saadakseen hyvÀÀ itselleen tÀssÀ elÀmÀssÀ. PienillÀ teoilla ja askelilla voi aloittaa, Opiskella ehtii mutta tÀrkeÀÀ on pysyÀ ajanhermoilla. Opiskella ja tehdÀ työtÀ omien voimavarojen mukaan.
Jokaisella meillĂ€ on menneisyytemme ja sitĂ€ kannattaa pohtia niin ettĂ€ voi oppia ja kasvaa ulos ikĂ€vistĂ€ asioista ja kokemuksista. Unelmia ja toiveita kannattaa luoda, kyllĂ€ niillĂ€ on tapana toteutua.đŸ™‚đŸŒ»

KÀyttÀjÀ Kartastrofiina kirjoittanut 30.08.2014 klo 23:16

Moikka. Luin kirjoituksesi moneen kertaan.

Voi sua, lapsi. Toivottavasti pÀÀset jaloillesi ja saat jotenkin kÀÀnnettyÀ kaiken kokemasi voimaksesi. EhkÀpÀ joskus olet töissÀ lasten tai nuorten parissa, olisit varmasti ymmÀrtÀvÀinen ja hyvÀksyvÀ ja asioita oikeasti tajuava ohjaaja tai hoitaja. YmmÀrrÀn, miksi olet laittanut vÀlisi poikki vanhempiisi, nyt on tosiaan sun pidettÀvÀ huolta vain itsestÀsi. Mutta elÀmÀ vie aina eteenpÀin. Ja toivon sydÀmessÀni, ettÀ annat itsellesi nyt luvan uskaltaa elÀÀ eteenpÀin.

Sussa on voimaa. ElÀmÀsi tarina oli jÀrkyttÀvÀ ja surullinen, mutta ihan varmasti sussa on voimaa.

KÀyttÀjÀ mariela95 kirjoittanut 01.09.2014 klo 07:45

En jaksanu eilen enempÀÀ vastailla. Mutta jospa tĂ€nÀÀn. Kiitos teille jotka ootte vastanneet niin oikein paljon!🙂😍

KÀyttÀjÀ lillis kirjoittanut 01.09.2014 klo 11:21

moi.
kaiken nÀköstÀhÀn sÀ oot joutunu kokeen ja varmasti on vaikee sopeutuu ja jatkaa, ja halusin vaan kirjottaa edes jotain... tiedÀ vielÀ mitÀ.
itsellÀ alkksi Àiti ja etÀinen isÀ. mulle tehtiin myös hyvin selvÀks ettÀ mun syntymÀ pilas heidÀn elÀmÀn ja olin heidÀn parisuhteen ongelmiensa syy. olin tosi hiljanen ja vaan odotin jotain, en tiedÀ mitÀ mut jotain. oltiin vielÀ uus perhe ja Àiti raato ku hullu ja iskÀki ja sit sitÀ olutta/ viiniin meni. mut ehkÀ se mikÀ ny on niin oon paremmin alkanu ymmÀrtÀÀ et miks mun vanhemmat on sellasia kun ne on, ja ettÀ ei ollu voimavaroja jne. oli paljon painetta ja niiden oma lapsuus on ollu hanurista ihan isolla kÀdellÀ. kipu siirtyy sukupolvesta toiseen ja vaik en haluiskaan niin mun mielenterveys ongelmat varmasti jÀttÀÀ jotain jÀlkiÀ munkin lapsiin. niin se vaan menee ollaan ihmisÀ vaan toisilla enempi voimi ku toisilla. vÀlillÀ vihaan mun vanhempi ihan niin etten tiedÀ pysytnkö enÀÀ nÀhdÀ kun muistuu joku juttu mieleen ja en vielÀkÀÀn osaa sanoo ettÀ olisko ollu parempi katkoo vÀlit kokonaan vai onko ollu parmepi ettÀ oon jotku pitÀny. ei voi tietÀÀ kun toisen vaan saa kokea. mun vanhemmat osti ne mun viinat osti kavereillekkin. ei ollu kotiin tuloaikoja jne. eikÀ huomannu mitÀÀn ku kamaaakin tuli kÀytettyÀ jne. sain mennÀ kelle vaan pojalle7 miehelle yöks, ja meille sai kuka vaan tulla. lyötiin sentÀÀn paketti kortsuja kÀteen viinapullon kanssa. mulla oli onneks mun mummo jolta sain lÀmpöö, rakkutta jne. mut aika pitkÀlti se huomio tuli haettua miehistÀ. sittenmmin on tÀssÀ sellasen ongelman huomannu ettÀ oon seksiaddikti, asiat kun menee vituiks niin se on se apu, toisilla viina toisilla kama, pelaaminen jne, terveintÀhÀn olis se hyvÀ ihmis-suhde kenen kanssa vaikeuksia kohdata. mutta se onkin sitten jo vaikeempi löytÀÀ. no mutta juu osaan ton addiktion kanssa jo olla ja tunnista sen ajattelun ja pystÀyttÀÀ sen aika hyvin.
selkeesti sÀ et oo saanu tarvitsemias asioita ja kÀrsit nyt seurauksista ja niiden surauksista ja niiden seurauksista. josku mua helpottaa ajatella et mitÀ mÀ haluan saavuttaa ennen ku mÀ kuolen, josku en mitÀÀn joskus jotain. sit vaan tarvii muistaa et mitÀÀn ei saavuta helpolla, aina ei ole voimia mutt sit lepÀÀ ja ottaa seuraavan askeleen. itekin vÀhÀn mökkihöperöisenÀ ja kipujen ja mieleterveysongelmien kanssa monesti pÀivÀssÀ on sellai olo ettÀ ei jaksa. sit vaan pitÀÀ vÀhÀn taukoo ja sitten uudestaa ku jaksaa, pitÀÀ hyvÀksyy et ei jaksa niin paljon ku joku muu jolla ns tasapainonen tausta ja tukijoukot.
meet töihin ja hyvĂ€ksyt sen tosi asian ettĂ€ sĂ€ saatat tarvii ehkĂ€ enmpi saikkupĂ€ivĂ€ kun muut, ei siihen kukaan kuole!! nÀÀ ajatukset helpottaa mua. mĂ€kÀÀn en menny tĂ€nÀÀn kouluun koska en vaan kyenny. huomena uus yritys. jos mĂ€ oon sielĂ€ koulussa kauemmin vuosia kun muut niin ei se mitÀÀn. pikkuhiljaa!! niillĂ€ voimilla mitĂ€ on. reiluu se ei oo ettĂ€ toiselle tulee tĂ€tĂ€ paska taakkaa ja ei ns pysty normi suoritukseen mut niin se vaan on. mitĂ€ nopeemin se hyvĂ€ksyy niin oma tuska helpottaa... ainakin mulla tĂ€llasia ajatuksia nyt nĂ€in tuli. munkin on vaan hyvĂ€ksyttĂ€vĂ€ et tÀÀ pĂ€ivĂ€ ei nyt menny niinku mĂ€ vielĂ€ klo 7.00 luulin. mut mĂ€ oon hengissĂ€. sekin oli lĂ€helĂ€l ku tuolta kotiin ajelin. en olis saanu suklaat Ă€sken syödĂ€ jos olisin luovuttanu. enkĂ€ lukee tĂ€tĂ€ sun teksitĂ€. ja ehkĂ€ joku ajatus sulle tĂ€stĂ€ herÀÀ tai sitten ei. mut ainakin mĂ€ vastasin🙂 hali!!