Kipu ja seksuaalisuus
Trauma voi tuntua kokonaisvaltaisesti kehossa ja mielessä, koska se jää usein kehoon voimakkaana muistona ja jännityksenä. Traumalla on kehoon fyysisiä vaikutuksia, ja koska traumamuistoihin ei aina ole sanoja, voivat kaikkein vaikeimmat ja ikävimmät muistot jäädä piiloon. Traumatisoituneen keho voi kuitenkin oireilla muistoja erilaisin oudoin ja selittämättömin kivuin ja muunlaisin fyysisin oirein.
Erityisesti seksuaalitraumat voivat aiheuttaa erilaisia kiputiloja, joita voi myös olla vaikea hoitaa. Kipu voi ilmetä seksuaalisissa toiminnoissa esimerkiksi vaginismina, vulvodyniana, lihaskramppeina ja erektiovaikeuksina. Joskus myös kosketus mihin tahansa kohtaan kehoa voi tuntua hyvin kivuliaalta.
Seksuaaliväkivallan aiheuttamat vaikeat tunteet voivat näkyä seksuaalisuudessa esimerkiksi läheisyyden ja kosketuksen pelkona, takaumina tai tunnottomuutena seksin aikana, tai vaikeutena rentoutua ja nauttia. Esimerkiksi pelko saa aikaan vireystilaan vaikuttavia fysiologisia muutoksia, jotka ovat yhteydessä autonomisen hermoston toimintaan. Pelkoreaktiot estävät rentoutumisen, ja voivat vaikuttaa esimerkiksi kykyyn kiihottua, ja tämän vuoksi seksuaalisessa kanssakäymisessä voi tuntea konkreettisesti voimakasta kipua.
Seksuaaliväkivallan traumat voivat aiheuttaa myös sen, että tunteet ja seksuaalinen toiminta jäävät toisistaan erilleen. Tällöin seksuaalisuuden toteuttaminen ei tuota sellaista tyydytystä tai läheisyyden kokemuksia, joita se muuten voisi tuottaa. Erilaisten seksuaalisuuden alueen haasteiden ja kivun kokemusten lievittäminen on kuitenkin mahdollista, kun käsittelee ensisijaisesti itse seksuaalitraumaa.
Millaisin tavoin sinulla ilmenee kipu seksuaalisuudessa? Miten kipu vaikuttaa seksuaalisuuden toteuttamiseen? Millaiset asiat sinulla ovat auttaneet kipuun?